Publicerad: 2021-11-01

Professor Miia Kivipelto får prestigefullt pris från USA

Miia Kivipelto, professor

The Alzheimer’s Drug Discovery Foundation (ADDF) utser priset "the Melvin R. Goodes Prize for Excellence in Alzheimer's Drug Discovery" som tilldelas framstående forskare, vars forskning uppnått viktig och bestående påverkan inom alzheimerområdet. 2021 års pris ges till Professor Miia Kivipelto som fick priset för sitt banbrytande arbete med den första världsomspännande och framstående FINGER-studien för att förebygga Alzheimer och andra demenssjukdomar. Hon tilldelades priset den 28 oktober med prissumman 150 000 dollar (motsvarande cirka 1,3 miljoner kronor). Vi fick en pratstund med Miia.

Stort grattis till dig Miia! Hur fick du veta att du fått priset och hur kändes det?

- Det kändes helt fantastiskt! Det är en stor ära att få det här fina priset från just den här stiftelsen (ADDF) i USA. Speciellt att de ser värdet av det multimodala konceptet som FINGERs. De är ju en stiftelse som fokuserar på att få fram nya läkemedel, så i det här sammanhanget tycker jag att det är intressant att de premierar mitt område, så fint.

- Det var Mr. Howard Fillit, MD (Founding Executive Director and Chief Science Officer) vid ADDF som först mejlade mig. Jag trodde inte det var sant först faktiskt men sen hade vi ett zoom möte där han bekräftade att jag var mottagare av priset.