Publicerad: 2023-10-26

Årets "KTH Innovation Award" delades ut till Padideh Kamali-Zare

Priset ”KTH Innovation Award” delas ut till personer från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) som med sina innovationer bidragit till ett bättre samhälle. Prissumman på 500 000 kronor delades i år ut till Padideh Kamali-Zare, VD och grundare till bioteknikföretaget Darmiyan. År 2020 fick hon ett godkänt patent på en metod för att upptäcka Alzheimers i den tidiga fasen.

Padideh fick upp ögonen för Alzheimers sjukdom redan i tonåren eftersom hennes mormor drabbades av Alzheimers sjukdom. Idag är Padideh VD och grundare till bioteknikföretaget Darmiyan, som utvecklar medicinteknik med syfte att hjälpa patienter med hjärnsjukdomar att få en bättre hälsa och vård.

Företaget Darmiyan har tagit fram tekniken ”BrainSee” – ett virtuellt mikroskop som lyser upp hjärnvävnadsmikrostruktur. Hjärnanalysen visar hur stor risken är att få en hjärnsjukdom. Risken värderas på en poängskala, får man ett lågt resultat är sannolikheten att drabbas låg. Ett högt resultat på poängskalan innebär att risken är hög för att drabbas av Alzheimers sjukdom. Att tidigt hitta personer som har en hjärnsjukdom kan hjälpa till att diagnosticera mycket tidigare.

Företaget Darmiyan väntar nu på att BrainSee ska godkännas av det amerikanska läkemedelsverket FDA. 

Under onsdagens ceremoni hyllades Padideh med tal från kollegor och familjemedlemmar. Alzheimerfonden var på plats och gratulerade Padideh för hennes pris.

Foton: Alzheimerfonden

Priskommitténs motivering

"Mottagaren av KTH Innovation Award 2023 tar sig an en av vår tids största hälsoutmaningar: demens. Att se sin mormor drabbas av Alzheimers sjukdom tände en gnista som tog henne genom studier och forskning inom Biologisk Fysik vid KTH till att grunda och bygga ett företag som utvecklar banbrytande lösningar för tidig upptäckt av neurodegenerativ sjukdom. Hennes arbete håller på att bli en viktig pusselbit i kampen mot demens. KTH Innovation Award 2023 går till Padideh Kamali-Zare, grundare av Darmiyan."

Medlemmarna i priskommittén 2023 var KTH:s rektor Anders Söderholm, investeraren Klaus Hommels, affärsängeln Jane Walerud, KTH-professor Stefan Ståhl och 2022 års mottagare Janne Wallenius. Priset finansieras av Mathias Uhlén, professor på KTH och Spotifys grundare, Daniel Ek.