Publicerad: 2023-04-14

Paulina säljer sina konstverk till förmån för Alzheimerfonden

Paulina Svensson är konstnär och driver en ateljé för sina abstrakta målningar. Den 14–30 april hade Paulina en utställning på Palladium i Växjö. Utställningen är en hyllning till konstnärens mamma Siv, som för två år sedan fick sin alzheimerdiagnos. Paulina har sedan hösten 2020 målat aktivt i sin ateljé och sålt tavlor över hela landet. Hennes kollektion "I skuggan" speglar kampen för den drabbade och för anhöriga till en person med Alzheimers sjukdom.

Paulina startade Paulinas ateljé för snart 2,5 år sedan. Idag spenderar hon kvällar och helger med att måla och har tränat bort att känna en prestation i att skapa konst.

Paulina tror att hon såg tidiga symtom på sin mammas Alzheimers sjukdom

-Mamma sökte själv vård när hon fick problem med reflexerna. Men vi hade en diskussion två år tidigare om att hon var annorlunda. Men till slut landade vi i att det nog handlade om stress. Min mamma jobbade inom vården och hade under denna period en väldigt tuff period, säger Paulina.

Paulina berättar att det tog tid innan hon riktigt kunde ta in sin mammas diagnos. Idag berättar hon att vissa dagar är bättre än andra men att hon försöker träffa sin mamma så ofta hon bara kan.

-Mamma tycker också att det är roligt eftersom hon nyligen har blivit mormor, säger Paulina.

Utställningen på Palladium hade primär den 14 april och Paulina var förvånad över hur mycket människor som dök upp på hennes vernissage.

-Ofta bjuder jag in släkt, vänner och kollegor. Men hit kom även flera okända. Det kändes väldigt roligt. Målet och min förhoppning med utställningen ”I Skuggan” är att bryta stigmat kring Alzheimers sjukdom och att man ska få känna att alla ens känslor är okej att ha.

Paulinas konstverk symboliserar känslor som både den drabbade och den anhöriga kan känna kring Alzheimers sjukdom. Paulinas personliga favorit är tavlan ” En storm av känslor”.

-Den är lite spretig och beskriver som namnet avslöjar ens storm av flera känslor. Jag tycker att tavlan känns både hoppfull och sorgsen på samma gång.

Paulinas hopp med utställningen är att bryta stigmatiseringen kring sjukdomen. Hon tycker att kunskapen hos alla bör öka för att skapa en större förståelse för personer som lever med Alzheimers sjukdom. Paulina berättar att även om hennes vänner har varit ett stort stöd så har en Facebookgrupp för unga anhöriga hjälpt henne mycket.

-Jag gick med i en Facebookgrupp för unga anhöriga som har en förälder med Alzheimers sjukdom. I den gruppen får alla stöd och förståelsen är mycket hög. Det känns skönt att jag kan vända mig dit om jag vill.

Paulina hoppas att hennes utställning ska bidra till alzheimerforskningen

- Jag har förhoppning om att färre ska insjukna liksom min mamma En delsumma av varje sålt verk går direkt till Alzheimerfonden.

-Eftersom utställningen är tillägnad min mamma kändes det självklart att bidra till alzheimerforskningen och då skänka en summa. Jag tycker att Alzheimerfonden gör ett bra och viktigt arbete och är glad att få bidra på mitt sätt.

Nu är Paulinas utställningen avslutad men det går fortfarande att köpa Paulinas konst.

Läs mer om Paulinas konst här.