Publicerad: 2024-04-03

Ny plattform för unga anhöriga – YTAN

Plattformen YTAN (Youth Together Against Neurodegenerative Diseases) är skapad av och för unga anhöriga till någon som är drabbad av en neurodegenerativ sjukdom. En neurodegenerativ sjukdom kan till exempel vara Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar, Huntingtons sjukdom, SCA (spinocerebellära ataxier), ALS eller Parkinsons sjukdom.

YTAN vänder sig till dig som är mellan 13–30 år.

Bakom plattformen YTAN står Arvsfondsprojektet “Det handlar om att orka på obestämd tid – Digitala stödinsatser för unga”. Det är ett samarbete mellan Riksförbundet Huntingtons sjukdom (RHS), Alzheimerfonden, Nationellt kompetenscentrum anhöriga (NKA) och - Spinocerebellära ataxier (SCA). Målsättningen är att erbjuda digitala stödinsatser för unga anhöriga. Projektet vill möjliggöra att unga anhöriga kan få stöd, information och kontakt med andra i liknande situation för att bättre kunna hantera en utmanande vardag.

På YTANS hemsida och i sociala medier får du stöd och kontakt med personer som är kunniga inom området, som kan ge tips och råd för dig som ung anhörig. Här kan du också möta andra unga anhöriga som befinner sig i en liknande situation. På ytanforunga.se kan du ta del av poddar, filmer, läsa information, chatta, delta i digitala stödgrupper och forumet för ung anhörig.

Gå till YTAN

Mer om digitala stödgrupper

Poddavsnitt 1 "Vi har bytt plats med pappa"

Gustav och Sofia tar hand om sin pappa som har Alzheimers sjukdom. Det innebär många svåra utmaningar. Det är en situation som kan väcka starka känslor som sorg, frustration, och ibland även ilska. 

Lyssna på podd

 

 

Poddavsnitt 2 "Som att gå på äggskal"

Anne var bara i 8 års åldern när hon började ta hand om och vårda sin pappa, som drabbats av Huntingtons sjukdom. Att ta hand om sin pappa vände upp och ner på hennes unga liv.

Lyssna på podd

 

Poddavsnitt 3 " I huvudet på en forskare!

Henrik Zetterberg är professor i neurokemi och överläkare vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han är också en av världens ledande alzheimerforskare och har fått pengar av techmiljardären Bill Gates för att snabba på utvecklingen av biomarkörer som kan hitta sjukdomen.

Lyssna på podd

 

Följ @Ytan för unga i sociala medier