Publicerad: 2021-04-09

Alzheimerknappen som visar att man är vaccinerad mot covid19

I februari 2020 fick Daniel Björklunds mamma, Lena, diagnosen Alzheimers sjukdom. Det var ett väntat besked för alla i hennes närhet. Familjen hade sett problemen med minnesförluster bli allt tydligare och närminnet svika och givna rutiner i vardagen försvinna. Det var en tung förändring att acceptera då Lena alltid varit ytterst noggrann, skötsam och mån om sitt både yttre och inre.
När Corona kom i mars på allvar blev en redan komplex vardag ännu mer utmanande. Ensamheten och enformigheten har tog ut sin rätt. Hon var inte medveten om Corona och hur man skulle agera. Efter drygt ett år blev hon vaccinerad och det var i samband med detta som Daniels familj fick en idé.

- Hur kan vi hjälpa Mamma och alla likasinnade att synliggöra för alla medmänniskor att dom faktiskt är vaccinerade? De vet inte. Det är omöjligt för alla fantastiska människor i hennes kvarter i Vasastaden att veta – Alzheimer är en sjukdom som inte syns. Och ibland märks den inte heller.

Dottern Amanda ritade ett antal förslag på knappar som hennes farmor skulle kunna bära så det tydligt syntes att hon var vaccinerad och att alla mer avkopplat kunde hjälpa henne utan att känna oro när man kunde se att hon var vaccinerad.

Knappen ska skänka henne och oss omkring lite extra trygghet precis som en reflex på barnen i trafiken.

Tillsammans med Alzheimerfonden har Daniels familj tagit fram Vaccinerad 2021 knappen för att hjälpa mamma, farmor, svärmor Lena och förhoppningsvis många av de minst 160 000 som idag har denna obotliga sjukdom. Och av de 50 kronor som knappen kostar så går hela överskottet, 20 SEK per knapp, till Alzheimerfonden.

Knappen går inte att beställa längre

Lyssna när Daniel berättar om knappen i P4 Stockholm.