Publicerad: 2024-05-18

Dans med Alzheimerfondens ambassadör Tobias Karlsson i Billesholm Skåne

I Bjuvs kommun i Billesholm har ett gäng glada Seniorer under vintern tränat dans tillsammans med Alzheimerfondens ambassadör, danskoreografen Tobias  Karlsson, känd  bland annat från  ”Lets Dance” i TV4.

-Vårt mål med projektet Länge leve lusten och dansen, har varit att få till en tidig och bra livsstilsförändring även om man är senior, säger enhetschef Marina Asplund på hälsofrämjande och förebyggande enheten i Bjuvs kommun.

- Inom min enhet så erbjuder vi många olika insatser och hjälp för seniorer kopplat till livsstilsförändringar.  Vi har många olika verksamheter: dagverksamhet för personer med kognitiv sjukdom, träffpunkter för seniorer, hälsosamtal i grupp och enskilt, anhörigstöd, seniorhälsoskola, ett kognitivt team, fixartjänst samt en träningsgrupp för personer med kognitiv svikt.

Professioner som ingår i enheten: specialistundersköterskor inom demens, trygghetslarmsanvarig, anhörigkonsulent, seniorhälsokonsulent, biståndshandläggare som är Silviacertifierad och träffpunktsamordnare.

- Vi är inspirerade av FINGER-modellen, det känns så hoppfullt att man kan förebygga eller fördröja utvecklingen av kognitiv svikt säger Marina. Där är en viktig del fysisk aktivitet och sociala aktiviteter och då är dansen och musiken ett utmärkt alternativ!

Professor Mia Kivipeltos ”Fingermodell” bygger på att man kan förebygga eller fördröja utvecklingen av kognitiv svikt med enkla medel som hälsosam kost, fysisk aktivitet, kognitiv träning, socialaaktiviteter och kontroll av hjärt- och kärlrelaterande riskfaktorer.

Deltagarna träffades regelbundet under hösten och under våren under ledning av Tobbe och Marinas personal.  

När Alzheimerfonden var på besök var det högt i tak både med musik och härliga skratt bland deltagarna.

Det var ett 60-tal personer som under ledning av Tobias som dansade loss efter sin förmåga med twist, shakade eller rockade till härlig och igenkännande blandad musik från 1950-talet och framåt till dagens musik och alla hängde med. Musiken kände alla igen från sin ungdoms egen discotid!

Efter april, som var det sista tillfället med Tobias, så fortsätter seniorhälsokonsulenten och träffpunktsamordnaren att dansa med seniorerna en gång i veckan.

 

- Som avslut kommer gruppen att uppträda den 17 juni när vi har Bjuvs Seniorfestival i Billesholms Folketspark säger Marina Asplund. Då är ni välkomna att komma, lyssna och titta eller hänga med gruppen!