Publicerad: 2022-05-18

Professor Henrik Zetterberg får prestigefyllt forskningsanslag på 25 miljoner kronor

Professor Henrik Zetterberg vid Göteborgs universitet är ordförande i Alzheimerfondens vetenskapliga råd och en av Sveriges främsta forskare om kognitiva sjukdomar. Hans forskning har blivit internationellt prisad bland erkända forskare och filantroper som Bill Gates. Nu har han tilldelats ett mycket prestigefyllt forskningsanslag på 25 miljoner kronor för sin forskning om tidig diagnostik.

Under många år har forskarna sökt nya sätt att diagnosticera Alzheimers sjukdom och andra kognitiva sjukdomar på ett enkelt och träffsäkert sätt. Nyligen har svenska forskare vid Lunds universitet och Göteborgs universitet med professor Henrik Zetterberg i spetsen utvecklat ett enkelt blodtest som nu används kliniskt för diagnostisering av Alzheimers sjukdom.

– Vi är medvetna om att vi ger oss in i ett supersvårt projekt, men tajmingen är rätt.

Professor Henrik Zetterberg

Nu har Henrik Zetterberg fått det prestigefyllda EU-anslaget ERC Advanced Grant för att, tillsammans med hans forskargrupp, ta fram liknande tester för andra neurodegenerativa sjukdomar som till exempel pannlobsdemens och Lewykroppsdemens.

– Vi är medvetna om att vi ger oss in i ett supersvårt projekt, men tajmingen är rätt. Utvecklingen av superkänsliga mätmetoder ger oss förutsättningarna. Vi har också stor erfarenhet efter våra tidigare framgångar med markörer för alzheimer, säger Henrik Zetterberg i ett pressmeddelande.

Hjälp forskningen nå nya genombrott genom att ge en gåva.

Ge en gåva