Årsrika Göteborg - en del av Veteran-VM i friidrott 2024

När Göteborg firade 400 år, skapades ett unikt partnerskap för att belysa frågor om åldrande och hälsa, och hur vi alla kan leva ett gott och meningsfullt liv genom hela livet. I samband med Veteran-VM i friidrott mellan den 13-25 augusti, fortsätter samarbetet för att främja ett åldersvänligt Göteborg. Under evenemanget kommer invånare och besökare i Göteborg att kunna delta i olika aktiviteter och evenemang spridda över staden. Det inkluderar föreläsningar med forskare, en fotoutställning som utforskar olika aspekter av åldrande, och möjligheten att diskutera kost och hälsa med dietister. Det kommer även att finnas möjlighet att delta i träningspass som gympa, segling, yoga och Generationsspelen. Finalhelgen kommer att fokusera på att främja ett åldersvänligt och demensvänligt samhälle med en gemensam parad som arrangeras av oss på Alzheimerfonden och ett avslutande evenemang, Alzheimerfondens temakväll på Konserthuset.

 

Vad innebär Årsrika Göteborg - en del av Veteran-VM i friidrott?

Under Veteran-VM i friidrott och i samband med Årsrika Göteborgs motto strävar vi mot att främja ett samhälle som är välkomnande för alla åldrar och som tar hänsyn till demensvänlighet. Genom att lyfta fram ämnen som rör åldrande och hälsa, vill vi inspirera till en aktiv och hälsosam livsstil där gemenskap står i centrum. Med en befolkning som lever allt längre ställs vi inför både möjligheter och utmaningar när det gäller att skapa ett samhälle som främjar ett aktivt och hälsosamt åldrande. Vi strävar efter att främja en kultur där människor i alla åldrar kan mötas och berika varandra genom sina erfarenheter. Aktiviteterna som planeras under Veteran-VM är en del av detta viktiga arbete. Vi inbjuder dig att delta i firandet av livet genom att delta i programmet Årsrika Göteborg. Aktiviteterna kommer att pågå samtidigt som Veteran-VM i friidrott, mellan den 13-25 augusti. Programmet välkomnar alla åldrar, med ett särskilt fokus på att belysa frågor relaterade till åldrande och hälsa. Kom och vara med oss i denna hyllning till livet!

 

När?

13-25 augusti.

 

Mer om Alzheimerfondens evenemang under Årsrika Göteborg:

 

Snabb. Stark. Årsrik. 26 juni – 23 augusti

Fotoutställning av den brittiska fotografen Alex Rotas. Bilderna på elitidrottare som är över 60 år utmanar våra föreställningar om åldrande. Ett samarbete mellan Alzheimerfonden, Göteborgs Stad, Generationsmöten, och AgeCap.

Datum: Vernissage, ons 26 juni, kl. 11.00.
Plats: Utställningsytan, entréplan

 

Parad för ett demens- och åldersvänligt samhälle

Tillsammans visar vi vårt stöd för ett demens- och åldersvänligt samhälle!

Datum: Torsdag 22 augusti kl. 13.30–15.00.
Plats: Samling på Götaplatsen, vi avslutar i Bältesspännarparken.

 

Välkommen till Alzheimerfondens konsertkväll!

Tillsammans med kända artister och forskare kommer du att få vara med om en innehållsrik kväll till förmån för ett demens- och åldersvänligt samhälle. Obs! Förköp av biljett krävs.

Alzheimerfondens insamlingskampanj samt överskottet från biljettförsäljningen kommer att möjliggöra anslag till verksamheter i Göteborgs-regionen som arbetar för ett demens- och åldersvänligt samhälle. Insamlingen pågår mellan 26 juli–21 september. Mer info om hur din verksamhet kan ansöka anslag presenteras i höst. 

Datum och tid: Fredag 23 augusti kl. 18.00–19.30.

Plats: Göteborgs Konserthus

Biljetter kan köpas på Göteborgs Konserthus, på gso.se eller telefon 031–726 53 00. Biljettförsäljningen startar den 17 juni.

 

Här kan du läsa hela programmet med alla aktiviteter.

(I pdf:en för programmet för Generationsspelen. Datumet stämmer – den 16 augusti – men veckodagen är fredag, inte onsdag).

 

Huvudarrangörer för Årsrika Göteborg 2024

Idrotts- och föreningsförvaltningen, äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen, socialförvaltning centrum, Stadsbiblioteket Göteborg, AgeCap Göteborgs universitet, Alzheimerfonden, Göteborgs pensionärsråd och Göteborg & Company. I samarbetet deltar också Närhälsan, andra förvaltningar inom Göteborgs Stad, föreningar och andra aktörer i samhället.