Publicerad: 2023-04-06

Professor Oskar Hansson gästade Aktuellt

SVT:s Uppdrag granskning ”När jag inte längre minns dig” hade igår premiär. Programmet har uppmärksammats i både media och i våra kanaler. Professor Oskar Hansson intervjuades i Aktuellt där han förklarade att olika demenssjukdomar ger med sig olika svårigheter. Hansson listar tre tydliga tecken som kan tyda på Alzheimers sjukdom, som är den vanligaste av demenssjukdomarna.

  • I vardagen klarar du inte av att göra saker som du tidigare hanterat problemfritt. Som att använda en Smartphone eller ärende via sin internetbank.
  • Dina anhöriga reagerar på att ditt minne har försämrats.
  • Ditt minne är sämre än dina jämnåriga vänners.

Hansson menar att dessa tre saker indikerar att personen bör söka vård. För att då kunna få en tidig diagnos eller för att utesluta att det har att göra med andra faktorer som exempelvis stress eller sömnsvårigheter.

Aktuellt lyfter fram statistiken som finns med i serien ”När jag inte längre minns dig”. Statistiken visar hur ojämnställd demensvården ser ut och hur svårt det kan vara att få en demensdiagnos i vissa delar av landet.  

”Många vittnar om att de blivit starkt berörda av serien på SVT. Vår stora folksjukdom som omgärdas av sådant stort stigma behöver all uppmärksamhet som går att få. Är man orolig för att minnet sviktar så kan man starta en minnesutredning hemifrån. Vi tipsar om minnesmottagningen.se, säger Liselotte Jansson, generalsekreterare på Alzheimerfonden.

Läs mer här.