Publicerad: 2022-05-23

Golfstjärnan Helen Alfredsson slår ett slag för att samla in pengar och sprida kunskap om Alzheimers

Helen Alfredsson är en av Sveriges bästa golfspelare genom tiderna, under sina 24 år som proffs kammade hon bland annat hem en Major – det finaste priset i golfvärlden. Som ambassadör för Alzheimerfonden är hon är en stark kraft för att samla in pengar till forskning. Den 13 maj 2022 fanns hon med på Ljunghusens GK där golftävling Quality Open spelades till förmån för Alzheimerfonden. Vi fick en pratstund med Helen innan tävlingen drog i gång.

– Först vill jag tacka eldsjälarna Jenny Pieplow Benestam, Cecilia Granelli och Erik Winterquist på Quality Hotel View i Malmö som dragit ihop det här fina arrangemanget. Jag hoppas att tävlingen ska hjälpa till att sprida kunskap om Alzheimers sjukdom och kanske träffar jag någon på banan idag som vill spontanprata om sjukdomen – det gör jag gärna i alla sammanhang där jag tycker det passar – det är en del av mitt jobb som ambassadör för Alzheimerfonden att vara tillgänglig och berätta om mina egna erfarenheter säger Helen.

Den här dagen har hon fått det roliga uppdraget att slå ut spelarnas bollar på hål nio. Spelarna får sedan välja om de vill spela på Helens eller sin egen boll. Att finnas där för spelare som vill prata om sjukdomen är viktigt för Helen men det är också viktigt är att få in pengar till forskning.

–Självklart hoppas jag att vi får in en skaplig summa pengar under dagen men jag måste erkänna att jag i början av min roll som ambassadör tyckte att det var lite jobbigt att samla in pengar, kändes nästan lite fult, men jag kom över det ganska snabbt, det är ju pengar som går oavkortat till Alzheimerfonden. Från mina år i USA har jag dessutom fått med mig att är du en kändis så har du en plattform och då är det konstigt om du inte använder den till göra bra saker, det är så vanligt att man ofta får frågan ”what is your foundation”, alltså vilken plattform använder du för att göra något bra för samhället.

Varför är du så engagerad i kampen mot Alzheimers sjukdom?

– Min mamma Käthie drabbades av Alzheimers när hon var 63 år. Det var otroligt smärtsamt och sorgligt att se hur sjukdomen bröt ner en person som tidigare hade varit glad i livet – till att bli någon helt annan. Min medverkan som ambassadör handlar inte främst om att samla in pengar, utan att sprida kunskap om sjukdomen och ta bort skammen som många upplever, både de som får sjukdomen men också kretsen runt den drabbade som anhöriga och vänner.

Varför skamfyllt, Alzheimers kan ju drabba vem som helst?– Jag tror att det beror på att sjukdomen slår mot hjärnan, kroppens viktigaste organ och där vår personlighet sitter. Andra svåra sjukdomar, som cancer, berör ofta andra delar av kroppen och då blir det inte lika känsligt att prata om det.  Men man kan inte lägga sig under täcket och låtsas som Alzheimers inte finns och därför har jag varit väldigt öppen med min mammas sjukdom och jag vill att folk ska tänka ”kan Helen Alfredsson vara öppen så kan jag”.

Under flera år levde Helen nära sin mamma och sjukdomen. Hon kom då till insikten att ett bra sätt att hantera sjukdomen var att använda samma ledord som hon jobbat med inom golfen; kunskap, trygghet och energi.
– Kunskap ger trygghet och trygghet ger energi. Om jag utvecklar det så handlar det om vikten att inhämta kunskap om sjukdomen och om vilken hjälp och avlastning som finns att få. Då blir både den närstående och den drabbade mer trygga i sitt vardagsliv och man kan ”runda” onödiga skamkänslor och känslor av otillräcklighet. Den processen tillför energi och man får då ofta en betydligt högre livskvalitet och en bättre tillvaro tillsammans. 

Du som idrottare, vad är ditt bästa tips för hälsan?

–Vikten av att röra på sig, om jag återigen går till min mamma Käthie, som hade så många bra sidor, men hon var inte överdrivet förtjust i att röra på sig. Hon hade alla möjliga skäl till att inte gå ut på en promenad, det var för varmt, det var för kallt och blåsten skulle röra till frisyren. Men att röra på sig är viktigt och ger en otrolig glädje och energi oavsett väder, det ser vi inte minst här idag på Ljunghusens GK där regnet strilar ner och golfarna kommer in i klubbhuset – genomvåta fast med stora leenden.

Du är också engagerad i unga människor på väg ut i livet, några tankar?

– Följ din egen kompass, våga gå din egen väg, det är så himla sorgligt med alla unga människor som slaviskt följer influensers där yta och utseende överskuggar allt annat. Jag kommer ihåg när jag själv var ung, hade kanske inte så många kompisar men trivdes bra ändå, det var inte så himla ängsligt på den tiden. Idrotten var givetvis för mig en väg till ett intressant liv, men det finns många andra vägar. Jag tycker att det är viktigt att hitta sin egen personlighet och sina intressen, det är en process men lyckas man så får man ett bra och spännande liv, det vet jag – av egen erfarenhet.

Några ord från deltagare som var med i tävlingen

Staffan Brandt

Staffan Brandt är partner på Advokatfirman Lindahl och bor ofta på Quality Hotels. Han är engagerad i företagsutveckling och sitter bland annat i styrelsen för superbilstillverkaren Koenigsegg Automotive AB.

– Jag har flugit ner från Stockholm tidigt i morse bara för att vara med på det här evenemanget. Min frus mormor hade Alzheimers och det var sorgligt att se en så fin person bara försvinna. Vi måste knäcka den här sjukdomen och därför är det otroligt viktigt att samla in pengar till forskning. Och vilken bonus med Helen Alfredsson här på hål nio, riktigt kul.

Åsa Eklund

Åsa Eklund jobbar på Malmö Kongressbyrå AB, MKON, med medicinska och vetenskapliga kongresser. Hon förlägger många kongresser, konferenser och events på Quality Hotel View och Quality Hotel The Mill.

– Jag uppskattar verkligen att Quality Hotels gör det här arrangemanget, både för att jag själv arbetar med medicinska sammankomster och för att min mamma som är född 1934 är svårt sjuk i Alzheimers. Kul att träffa Helen Alfredsson det är första gången men hon verkar vara en riktigt go tjej och det känns bra att donera pengar till Alzheimerfonden.

Tobias Ljungberg

Tobias Ljungberg har jobbat länge inom läkemedelsbranschen och är dessutom ordförande i junior- och elitkommittén på Ljunghusens GK.

– Min mor som är född 1945 drabbades av demens för några år sedan och bara för ett par veckor sedan flyttade vi in henne på ett vårdhem här i närheten. Det är sorgligt att se sin mamma bli så svårt sjuk och därför känns den här dagen på Ljunghusen GK extra angelägen. Trots att regnet hänger i luften så är stämningen på topp och det är ju extra kul att Helen Alfredsson är här och skapar en fin stämning runt arrangemanget.

Den lyckade tävlingen på Ljunghusens GK arrangerades av eldsjälarna på Quality Hotel View i Malmö.
Läs mer om deras samarbete med Alzheimerfonden.

Hjälp forskningen nå nya genombrott genom att ge en gåva.

Ge en gåva