Publicerad: 2022-06-21

Välbesökt informationsträff i Simrishamn

Det var fullpackat på Skeppet, med över 100 personer på plats, när Alzheimerfonden och kommunens demensteam höll informationsdag om aktuell forskning och matnyttig juridik på Skeppet under onsdagen.

En informationsträff om testamente, fullmakter och aktuell forskning om Alzheimers sjukdom. Möte med juristen Gustav Lindmark från Familjens Jurist, åhörarna fick lyssna till forskaren Erik Stomrud från Lunds Universitet, Liselotte Jansson från Alzheimerfonden och demensteamet från Simrishamn. De fick veta allt om testamente och fullmakter samt en inblick i forskningsläget kring Alzheimers sjukdom. Demensteamet i Simrishamn presenterar sig och berättar om sitt arbete.

Informationsdagen den 15 juni, 2022 på Skeppet vid Maritimt Centrum i Simrishamn var den första i raden av liknande träffar som Alzheimerfonden är med och arrangerar runt om i Sverige i år. Här presenterades de senaste rönen och utvecklingen inom demensforskningen med fokus på Alzheimers sjukdom.

Forskaren i Lund, tillika distriktsläkaren i Emmaboda, Erik Stomrud , beskrev hur olika delar av hjärnan påverkas vid olika former av demenssjukdomar. Han berättade också om forskningen och vikten av att få medel, finansiering, så att man kan jobba vidare med att hitta en lösning och botemedel för Alzheimers sjukdom. För det pågår mycket intressant forskning – och den som sker i Sverige räknas som världsledande!

Gustav Lindmark från Familjs jurist, förklarade på ett mycket pedagogiskt sätt de juridiska turerna om och kring den och de som drabbas av Alzheimers sjukdom. Bland annat fastslog han vikten av att skriva testamente och framtidsfullmakt, samt förklarade skillnaderna mellan ”vanlig” fullmakt och framtidsfullmakt.

Att Alzheimer är ett växande bekymmer även för vård och omsorg, märks även i Simrishamns kommun, där Demensteamet får alltmer att göra med både unga och gamla drabbade personer.

Alzheimerfondens generalsekreterare Liselott Jansson var mycket glad över den stora uppslutningen och intresset för alzheimerfrågorna i Simrishamn.

  • Det är alldeles uppenbart att vårt arbete fyller en viktig funktion. Dels som spridare av information och dels som finansiär till forskningen. Insamlingsstiftelsen Alzheimerfonden är en mycket liten med effektiv ”tiggare” för att få pengar till forskningen.

Den vältaliga publiken bombarderade forskaren och juristen med mängder av frågor. De allra flesta frågorna fick också svar. Men inte frågan när ett botemedel mot Alzheimers sjukdom finns tillgängligt.

  • Det är därför det brådskar att vi får in medel överallt ifrån, sade Liselott Jansson. De enskilda gåvorna och minnesgåvor när någon gått bort är jätteviktiga. Men viktiga är också de gåvor i form av arv och aktieutdelningar till exempel som kommer forskningen till del.

Plats: Skeppet på Marint Centrum, Varvsgatan 2 Simrishamn

Foto: Alzheimerfondens generalsekreterare Liselotte Jansson i Simrishamn

Läs om dagen i Ystad Allehanda.

Här kan du läsa artikeln från Österlenmagasinet

Mycket bra! Alla presentationer var bra, tydliga och lättförståeliga

Monica

Vi fick en pratstund med en av deltagarna, Monica Strandell

Hur fick Du reda på eller var fick Du uppgifterna om evenemanget?

Silviasystrarna i Simrishamn skickade en inbjudan

Varför besökte Du eller av vilken orsak kom Du/Ni till evenemanget?’

För att höra mer om Framtidsfullmakter och testamente samt den nya forskningen

Har Du någon anhörig eller vän med alzheimer eller annan demensdiagnos?

Ja, ett par nära anhöriga, bland annat min mamma som bodde på Stockholms Sjukhem i flera år men är avliden nu.

Var får Du information om alzheimer?

Demensteamet och Anhörigkonsulenten i Simrishamn.  Både Demensteamet och Anhörigkonsulenten är mycket bra när det gäller olika former av råd och stöd.

Sofia Spetz är för mig som anhörig, mitt bästa stöd i olika frågor, hon har hjälpt mig att sätta gränser för att jag ska orka gå vidare. Kari Molin, en god vän, har skrivit boken ”Om demenssjukdom för anhöriga”

Hur var dit helhetsintryck av träffen?

Mycket bra!  Alla presentationer var bra tydliga och lättförståeliga. Generalsekreterarens presentation av Alzheimerfonden, Eric Stomrud om forskningen samt Gustav Lindmark om juridik

Vad tog du med dig från dagen?

Att jag ska kontakta Familjens jurist och få alla papper skrivna

Har Du funderat på att skriva framtidsfullmakt och testamente?

Ja, vi ska boka tid med Gustav från Familjens jurist

Vad har du lärt dig om Alzheimers sjukdom?

Hur hjärnan fungerar.  Eric förklarade det mycket bra

Kände Du till Alzheimer fonden sedan tidigare?

Ja, när min mamma gick bort hänvisade vi med gåvor till Alzheimerfonden

Foto: Alzheimerfonden, i bild Monica med make Göran Almé.