Publicerad: 2023-04-24

Nina Gunke är aktuell i SVT:s serie Uppdrag granskning "När jag inte längre minns dig"

Den femte april kan du se SVT:s serie Uppdrag granskning "När jag inte längre minns dig." En serie i fyra delar där vi får följa hur drabbade och anhöriga mitt i livet påverkas. Alzheimerfondens ambassadör Nina Gunke medverkar i serien och berättar om hur hon hanterar sin alzheimerdiagnos. 

Under ett års tid har Nina filmat sin vardag och dokumenterat hur hennes Alzheimer framskrider. I första avsnittet berättar Nina hur hon som skådespelare inte längre kunde minnas sina repliker. Till en början kände Nina skam men bestämde sig sedan för att berätta om sin sjukdom. 

"Vi välkomnar Uppdrag gransknings fina dokumentär om hur det är att drabbas av Alzheimers sjukdom i unga år. Vår stora folksjukdom som omgärdas av sådant stort stigma behöver all uppmärksamhet som går att få. Vi är särskilt stolta över vår fina ambassadör Nina Gunkes medverkan – hennes insats för sjukdomen är ovärderlig – Tack kära Nina, säger Liselotte Jansson, generalsekreterare på Alzheimerfonden. 

Janni Ahlgren, 30 år, ambassadör för Alzheimerfonden, medverkar också i Uppdrag gransknings serie ”När jag inte längre minns dig”. Hon är dotter till Stefan Eriksson som fick sin alzheimerdiagnos när han var 50 år gammal.

I seriens sista avsnitt ser vi när Stefan flyttar till ett boende.

"Jag tror att mamma väntade på att jag skulle säga att det var dags för pappa att flytta. Jag väntade på att mamma skulle säga något. Det är mycket ångest och ingen av oss ville ta det beslutet. Jag kan önska att någon utifrån hade hjälp till och nästan hållit oss i handen här, säger Janni Ahlgren."

Stefan flyttar in på boendet i februari 2023. Hans fru Karin är ofta där och Janni och henens två bröder besöker sin pappa när de kan.

"Jag tror att tiden med Uppdrag granskning har hjälp mig och min familj. Vi tvingades prata om saker som vi annars inte gör. Lite terapeutiskt har det varit. Vi är annars rätt dåliga på att prata om jobbiga saker i min familj, säger Janni Ahlgren."

Janni berättar att hon valde att medverka i serien eftersom hon och Stefan har jobbat med att sprida kunskap om Alzheimers sjukdom.  

"Tidigare har vi inte nått ut, men detta är ett perfekt forum att få folk att förstå och få insyn i hur det faktiskt är att vara både drabbad och anhörig."

Janni säger att det är många som har hört av sig efter att ha sett serien.

"Många menar att de förstår sjukdomen och min situation mycket bättre. Någonstans tycker jag att det är målet."

Framåt önskar Janni att folk lär sig mer om Alzheimer och hon vill se en förändring inom vården.

"Självklart hoppas jag även på bromsmedicin mot Alzheimers sjukdom."

Gå till SVT-Play.