Publicerad: 2023-01-24

Årsrika Göteborg 400 – festival som lyfter frågor kring åldrande

Alzheimerfonden är glada att vara en del av Årsrika Göteborg 400. Vi har erbjudit insikt och kunskap tillsammans med demenssjuksköterskor och forskare vid ett flertal seminarier under februari-månads program. Tillsammans har vi pratat om demens och andra kognitiva sjukdomar. Vi har också haft ett samarbete med föreställningen "Var är min man?" som spelades på Göteborgs stadsteater. 

I Redbergskyrkan mötte åhörarna professor Miia Kivipelto och professor/äldreforskare Ingmar Skoog som levererade viktig information om hur man kan förebygga kognitiv svikt och demens genom livsstilsförändringar.
Ingmar Skoog och Miia Kivipelto
Ingmar Skoog och Miia Kivipelto

 

På Sahlgrenska sjukhuset bjöd ett flertal av Sveriges ledande forskare på kunskap och information som lockade till många initierade frågor från Göteborgspubliken.

Gruppbild Sahlgrenska

Lina Rydén, Michael Schöll, Liselotte Jansson (Generalsekreterare Alzheimerfonden), Kaj Blennow, Silke Kern, Ingmar Skoog, Henrik Zetterberg

Klicka på bilden för att ladda ner programmet för mars-september.

SPF Seniorerna har ett nytt samarbete med AgeCap


En av arrangörerna för några av festivalens programpunkter är SPF Seniorerna Örgryte. De har inlett ett samarbete med 
AgeCap, som är ett tvärvetenskapligt centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

Vid AgeCap bedrivs multidisciplinär forskning för ett gott och värdefullt åldrande. Visionen för AgeCap är ett samhälle där äldre personer respekteras och värderas- ett samhälle som gör det möjligt att vi oberoende av ålder och andra faktorer kan vara aktörer i våra egna liv.

Inledningsvis kommer 3 seminarier med världsledande forskare att anordnas tillsammans med AgeCap i Kyrksalen Redbergskyrkan, Landerigatan 9. 

-  2 februari kl. 16.30-18.30 - Att leva med demens

-  9 februari kl. 13.00-14.30 - Kan vi förebygga demens

-  21 april kl. 12.30-14.30 - Hur kan Sveriges årsrika bli Sveriges hopp! En pratshow med intressanta gäster i soffan och med efterföljande tankesmedja.

Läs mer på

AgeCap