Publicerad: 2021-10-22

Alzheimerfonden besökte Sveriges första demensby

Förenade Cares demensby, Västra Ingelstad i Vellinge kommun

Vi på Alzheimerfonden var på plats i vackert belägna Västra Ingelstad i Vellinge kommun för att besöka den nyinvigda demensbyn Månstorps Ängar. Det är Sveriges första demensanpassade miniatyrsamhälle för personer med en demenssjukdom. Satsningen har förverkligats av Förenade Care och invigdes den 27 september 2021. Vi fick ett fantastiskt intryck av den moderna demensbyn som erbjuder de boende hög livskvalitet under sjukdomens tid.

Med två plan innehållandes 56 lägenheter, fördelat på fyra avdelningar ger huset ett modernt och behagligt välkomnade så fort man kommer innanför dörren "välkommen hit".

Jörgen Göransson, verksamhetschef

 

Det finns inga låsta dörrar, alla boende kan ta sig ut i den friska luften och använde de ca 400 meter fina gångarna som går runt huset, som leder till olika ”rum” i trädgården. Allt ifrån café, lusthuset, japanska trädgården och en fin ”sandstrand” med solstolar där man kan drömma sig bort till Medelhavet, eller kanske var man tidigare i livet har varit och solat.

På entréplan finns en restaurang där utomstående, anhöriga och boende som inte vill äta på sina enheter är välkomna att äta och umgås.

Det finns två olika avdelningar en med större matsal samt en med en mindre, där det kan vara lite lugnare - bara att välja!

Utanför matsalen finns den festliga Vingelbaren. Där samlas de boende varje fredag för att ta en öl, ett glas vin eller som ikväll - delta i en champagneprovning.

Det finns även en sittgrupp med en världskarta, där vi kan prata om var vi varit i världen eller önska att vi kunna rest till, säger Jörgen Göransson, Verksamhetschef för Demensbyn. 

I hjärtat av boendet finns två fina samlingsrum, Träffpunkten och Orangeriet, båda med utgång till de olika trädgårdarna.

Det finns och en butik som har öppet vardagar mellan 10–15. Där finns allt från tandkräm, tvål, godis, chips och kläder. Boende har varit med och önskat vad de saknar och skulle vilja kunna köpa.

I den härliga spaavdelningen finns en uppvärmd pool och en gemensamhetsbastu som boende kan utnyttja. I anslutning till spaavdelningen ligger också ett gym där det arrangeras olika aktiviteter.

På andra våningen finns en frisörsalong där både en frisör samt personalen kan hjälpa de boende med att fixa till håret. En salong för att få manikyr eller pedikyr, eller varför inte en få en skön ansiktsbehandling?

Måntorps Ängar är ett jättefint boende med en fantastisk personal som jobbar personcentrerat. Det var ett givande besök som lämnade ett mycket gott intryck. Stort tack Jörgen för att vi fick besöka ert fina boende hälsar vi från Alzheimerfonden.

Har du frågor eller är nyfiken på demensbyn Måntorps Ängar, kontakta gärna Verksamhetschef Jörgen på jorgen@forenadecare.com