Publicerad: 2023-11-22

När polisen griper in mot Alzheimers sjukdom, då kraftsamlas det - på gym!

Det kom ett e-mail till Alzheimerfonden i slutet av oktober 2023: ”Kan ni sponsra oss med lite informationsmaterial när vi viker en dag här på Studio Aktivarium i Helsingborg för att samla in pengar till Alzheimerfonden?”. Förfrågan och de vänliga hälsningarna från Helsingborg var undertecknat av instruktör Malin Sjöberg.

Det visade sig att Malin Sjöberg tillhör den stora grupp anhöriga som mist en familjemedlem i sviterna av Alzheimers sjukdom.

-Min mamma dog i april i år, bara 62 år gammal. Jag förlorade min mamma och bästa vän i livet till sjukdomen när hon var 54 år och jag var 24 år. Från den stunden var jag inte en dotter längre, utan en personlig assistent, hushållerska, skickebud, psykolog - med mera.

Idag är Malin 30 år ung – och polis. Sin polisexamen tog hon 2020, när det började bli som värst beträffande arbetet och omvårdnaden av mamman.

-Jag fick ingen hjälp någonstans ifrån, den enda information jag fick var ett papper från kommunen om anhörigstöd. Men jag hade ju inte ork eller tid att hålla på att läsa eller söka om det då, när jag tog hand om mamma. Jag visste inte vart jag skulle ringa för att få hjälp.

Det som höll humör och kraft uppe för Malin under dessa år var istället gymmet, Studio Aktivarium.

-Det här är ett underbart ställe att vara på, väldigt familjärt och välkomnande. Jag har tränat här i halva mitt liv.

Idag är hon även timanställd som instruktör vid gymmet, vid sidan om heltidsanställningen hos Polisen i Helsingborg.

Men under våren och försommaren fick hon nog:

-Det pratades nästan bara om cancer och insamlingar till förmån för cancerforskning. Jag blev förb---ad och tyckte att alzheimersjukdomen också borde prioriteras. Så jag pratade med gymmets huvudägare Robert Jäderkvist i somras om att jag ville lyfta alzheimerfrågan och bad om att få genomföra en insamlingsdag här. Och han sa: ja, visst. Kör bara!

Studio Aktivarium sponsrade inte bara med lokal utan även med hela dagens inkomst av kaffeförsäljningen.

Så kom då torsdagen den 16 november 2023: Entréhallen pyntad med Alzheimerfondens ballonger, personalen klädd i fondens tröjor – och kaffet flödade…

-Huvudnumret för dagen var kvällens spinning ett pass om 45 minuter. Jag annonserade via mina sociala kanaler ut 60 platser med kravet att alla deltagare betalade minst 50 kronor vardera för att delta. Varenda cykel i hallen var ockuperad!

Efter passet väntade ett prisbord för de med bäst trampresultat för kvällen.

Men alla pengarna gick direkt in till insamlingsstiftelsen Alzheimerfonden, för forskning mot sjukdomen Alzheimer.

Gymmet Studio Aktivarium med Malin i spetsen samlade totalt in 13 000 kr till Alzheimerfonden.

 

Foto: Alzheimerfonden.

 

Företaget ställer upp för Alzheimerfonden

Ett företag som upplåter lokaler och utrustning för välgörande ändamål. Riskerar inte de egna intäkterna att försämras? Studio Aktiverum i Helsingborg hör till de företag som under åren ställt upp för en rad olika hjälporganisationer, nu senast Alzheimerfonden. Varför? VD och huvudägare Robert Jäderkvist förklarar:

-Som företag i vår bransch är det viktigt att stötta i olika sociala sammanhang. Det kan gälla allt från en enskild idrottsutövare till en lokal förening – eller rikstäckande organisation. Hos oss knyts nämligen människor samman i en speciell gemenskap, vi blir som en stor familj.

Studio Aktiverum är ett av Helsingborgs större gym och omsätter 23 miljoner kronor årligen. Här finns cirka 3 000 medlemmar som sköts om av ett 50-tal anställda varav ca 15 på heltid.

Till sitt förfogande har man 3 800 kvadratmeter yta inkluderandes sju stycken välutrustade gruppträningssalar, stor och välkomnande reception med café, barnpassningsrum, spa med mera.

-Vi erbjuder till exempel härlig egentid för småbarnsföräldrar under dagtid som har möjlighet till barnpassning när de är här och tränar och så finns seniorträning för de äldre.

Den tiden på torsdagskvällen då Malin Sjöberg ville hålla sin spinning för Alzheimerfonden, är bland den mest åtråvärda bland medlemmarna. Även så, ville Aktiverum ställa upp.

-De medlemmar som ville vara med då, betalade dubbelt – dels med sitt medlemskap och dels minst 50 kronor per person för Alzheimerfonden. Det vi stod för är personalkostnaden den timmen, lokalhyran, el och materiel. Och kaffet! All Kaffeförsäljning för dagen skänkte vi till fonden.

- Vi ställer upp närhelst vi kan, säger Robert Jäderkvist. Framför allt till välgörande ändamål.