Publicerad: 2023-04-13

Unga vuxna berättar om hur det är att vara barn till en förälder som har drabbats av Alzheimers sjukdom

Janni Ahlgren, Louise Andersson och systrarna Frida och Evelina Von Seth har alla en förälder med Alzheimers sjukdom. De är också ambassadörer för Alzheimerfonden och har deltagit på Alzheimerfondens läger för unga anhöriga. 

 

Janni och pappa Stefan

Janni Ahlgren, 30 år, är dotter till Stefan Eriksson som bara var 50 år gammal när han fick sin alzheimerdiagnos. Janni, Stefan och fru Karin Ahlgren medverkar i Uppdrag gransknings programserie om demens. Läs mer om serien här. 

-Pappa har alltid arbetat mycket. Han jobbade mest utomlands men flyttade sedan hem och började arbeta på kontoret i Göteborg. Tre år innan sin alzheimerdiagnos får han dock sparken, säger Janni, ambassadör för Alzheimerfonden.

Familjen trodde att Stefan skulle få ett nytt jobb på direkten eftersom han alltid varit eftertraktad i sin bransch. Stefan provjobbade på flera ställen men fick inte vara kvar.

-Vi började nu misstänka att pappa var utbränd, säger Janni.

Under denna period var Stefan involverad i sin sons hockeylag.

-Det blev mycket fel där. Pappa lärde sig aldrig namnen på lagkompisarna och hade med sig fel tröjor till matcherna. Vi trodde återigen att han var utbränd, säger Janni.

Janni berättar att det var hennes lillebror som var först med att påpeka att pappa Stefan betedde sig märkligt.

-Senare förstod mamma att något var fel. Pappa ringde henne när han skulle hämta upp en vän med bilen. Han ringer mamma i panik och förstår inte hur han ska köra till andra sidan vägen. Detta är då en man som rest runt i världen och alltid vart självständigt, säger Janni.

Bild: Janni och pappa Stefan. 

 

Efter tre avbokade läkarbesök tar sig Stefan till läkaren.

-Jag har bara hört min pappa gråta två gånger. En gång på en begravning och sedan när han ringer och berättar att han fått Alzheimer.

Janni säger att hennes relation med sin pappa har förändrats sedan han blev sjuk.

- Idag har vi en mer nära relation. Kanske för att jag känner att jag måste passa på. Jag vill lära känna min pappa och hinna fråga honom allt jag vill. Nu i efterhand hade jag ställt ännu fler frågor. Nu är det för sent. Pappa har svårt med kommunikationen idag.

I en Facebookgrupp läser Janni om ett läger för unga anhöriga till personer med en demenssjukdom.

-Jag anmälde mig och bestämde mig för att åka långt bort. Det blev lägret i Backåkra, Ystad. Det är bland det bästa jag gjort.

Alzheimerfonden har under fyra år haft projektet ”Fight Dementia” för unga anhöriga. Fight Dementia startade 2019 och avslutas under våren 2023. Projektet drivs av Alzheimerfonden med finansiering av Postkodlotteriet. Syftet är att uppmärksamma unga anhöriga till personer med en demenssjukdom och att på olika sätt förbättra deras situation. Fler sommarläger runt om i Sverige, nya lokala och regionala mötesplatser och en bred utbildningssatsning har varit olika sätt att synliggöra de unga anhöriga och att lyfta deras livskvalitet.

-Att få byta erfarenheter med folk som förstår och är i samma situation är guld värt och jag är oerhört tacksam för detta läger, säger Janni.

 

Louise och pappa Leif

Louise Andersson, ambassadör för Alzheimerfonden har också deltagit på Alzheimerfondens läger för unga anhöriga. Hon deltog på lägret i Varberg förra sommaren. Louise var 19 år när hennes pappa Leif, 50 år, fick sin Alzheimerdiagnos. Idag bor Leif på ett boende.

Se video med Louise här.

 

Bild: Frida och Evelina Von Seth.

 

Systrarna Frida och Evelina

Systrarna Frida och Evelina Von Seth är ambassadörer för Alzheimerfonden och deras pappa fick sin alzheimerdiagnos för tre år sedan. I en intervju med SVT Dalarna berättar systrarna att de varken fick stöd eller information när deras pappa fick sin diagnos. 

Under sommaren 2022 var både Frida och Evelina på Alzheimerfondens läger för unga anhöriga i Avesta. Systrarna berättar att livet före och efter lägret känns helt annorlunda. De båda önskar att de fått informationen mycket tidigare.

I sommar kommer hela familjen Von Seth delta i Alzheimerfondens och Demensförbundets  gemensamma läger i ÅSA. Deras syster Martina är också ambassadör för Alzheimerfonden och kommer också att delta på sommarens läger. Deras mamma, Pia Von Seth, ser fram emot att hela familjen ska delta på lägret.

- Jag känner stor tacksamhet att hela familjen får åka på lägret. Att få umgås allihopa och få träffa andra familjer i samma situation tror jag är jätteviktigt. Jag tror det är extra viktigt för min man Anders som är drabbad, säger Pia Von Seth.

Läs mer om lägret här.