Publicerad: 2024-03-15

7 miljoner kronor till Alzheimerfonden och den viktiga forskningen

På svenska Postkodlotteriet galakväll den 14 mars stod det klart att 61 ideella organisationer får dela på 1 miljard kronor (1 021 711 232 kr) från Postkodlotteriet 2024. Som en av organisationerna i Postkodfamiljen har vi på Alzheimerfonden fått 7 miljoner kronor i stöd det här året.

-Det betyder mycket för oss att få ta del av basstödet som medför att vi kan fortsätta vårt viktiga arbete att finansiera svensk Alzheimerforskning. Postkodlotteriet är en fantastisk organisation som bidrar varje år med medel till oss och andra organisationer säger Liselotte Jansson, generalsekreterare Alzheimerfonden.

Totalt delades över en miljard kronor ut till ideella organisationer som jobbar med barn och unga, djur och natur, forskning och hälsa, demokrati och samhälle, klimat och miljö, samt idrott och friluftsliv. Alla organisationer är olika men har samma mål – att tillsammans göra välden bättre för människa, djur och natur.

 

Bild: Vår ambassadör Nina Gunke öppnar checken på 7 miljoner kronor från Postkodlotteriet.

 

Genom åren har Alzheimerfonden sammanlagt fått hela 122 309 583 kronor.

 

Bild från galakvällen i Stadshuset. 

 

-Under året har vi exempelvis kunnat bedriva familjeläger för drabbade och anhöriga. Vi har också kunnat öka vårt finansiera stöd till forskarna, varav en stor del är unga potentiella forskare. Vi kan använda pengarna där vi ser att behoven är störst och vår verksamhet är långsiktig, säger Liselotte Jansson, generalsekreterare Alzheimerfonden.

 

#Postkodeffekten

Med över en miljon lottköpare är Postkodlotteriet Sveriges största lotteri, men också Sveriges största privata givare till ideell sektor. Idag genererar lotteriet en miljard kronor om året till över 60 organisationer som arbetar för att göra världen bättre. Det är det som är Postkodeffekten.

Läs mer om Postkodlotteriet här