Publicerad: 2023-02-26

Över 1 miljon kronor insamlade av e-sportare!

Foto: Anna Tenje, Sveriges äldre- och socialförsäkringsminister tillsammans med Ida och Fredrik, grundare av ESA.

Under tio år har European Speedrunner Assembly (ESA) anordnat esportsevent där de genom klassiska TV-spel och speedrunning samlar in pengar till välgörenhet. Årets första event samlade in otroliga en miljon kronor och fler event planeras under året. Hundratals besökare var på plats i Malmö och över två miljoner tittare världen över följde eventet online, däribland Sveriges äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje som välkomsttalade på eventet!

På plats besöktes eventet av riksdagsledamöterna Oliver Rosengren (M) och Noria Manouchi (M). ”ESA Winter imponerar med volontärer, deltagare och sin insamling till Alzheimerfonden. E-sporten är betydelsefull för att väcka teknikintresse, som är viktigt för IT-branschens kompetensförsörjning”, säger Rosengren efter sitt besök.

Fredrik Lidholt

Foto: Esportare tillsammans med grundaren av ESA, Fredrik Lidholt.

Speedrunning, handlingen att slutföra ett TV-spel så snabbt som möjligt, har blivit ett globalt fenomen, där miljontals tittare världen över ser skickliga spelare tävla mot klockan. ESA Winter 2023 innehöll några av världens främsta spelare som visade deras färdigheter och precision i en mängd populära spel, så som Sonic, Pokémon och Elden Ring, inför en livepublik.

Utöver proffsspelare så blandas underhållande segment in men extra fokus på att samla in pengar till välgörenheten. 

Ett av huvudmålen för ESA Winter 2023 var att samla in pengar till Alzheimerfonden. Alzheimerfondens mål och vision är att knäcka demensgåtan en gång för alla. 

"Vi är glada över att för tredje eventet i rad samla in över en miljon kronor till välgörenhet. Att tillsammans med hundratals besökare och miljontals tittare få nyttja vår passion för e-sport och samtidigt göra det för en god sak” säger Ida Lidholt, en av arrangörerna.
"Detta är ett unikt tillfälle för vår publik att uppleva spänningen med speedrunning och att vara en del av handlingen, samtidigt som de stödjer en stor och viktig sak.”

Media

🎙Sveriges Radio P4 - Ida Lidholt intervjuas   https://sverigesradio.se/avsnitt/2119170
Lyssna 1 timma och 16 minuter in.