Publicerad: 2021-05-25

Författaren och entreprenören Tomas Bacoccoli blir ambassadör för Alzheimerfonden

Författaren och entreprenören Tomas Bacoccoli blir nu ambassadör för Alzheimerfonden
- Det är en stor ära. Och det känns helt rätt, säger Tomas. 

Den 24e maj 2021 går till historien för Tomas.

- Det var alltså inte bara dagen då min första bok, En bastu i Umbrien, kom ut. Det var också dagen då jag blev ambassadör för Alzheimerfonden, utbrister Tomas på telefon från Roms flygplats Fiumicino.

Han tystnar innan han fortsätter:

- Men det är inte allt. Den 24e maj var faktiskt min underbara mormors födelsedag också. Hon blev 104 år gammal och var helt klar i huvudet då hon gick bort, bara en månad efter det att pappa dog, endast 75 år gammal, efter att ha insjuknat i Alzheimer några år tidigare.

De två familjemedlemmarna representerar hur det kan bli och hur det borde vara, tycker Tomas.

- Jag säger inte att alla ska bli lika gamla som mormor, men jag är övertygad om att vi kan åstadkomma ett bättre åldrande än det min pappa så brutalt fick uppleva.

Hela Tomas familjs och hans pappas resa i sjukdomens spår finns beskriven i boken En bastu i Umbrien.

- Pappas diagnos tände en gnista som blev en eld som blev denna berättelse som jag älskat så mycket att jobba med. Allt började med att jag ville lyfta upp Alzheimer på bordet och kanske för en gångs skull få människor att skratta åt det som fått mig och så många andra att gråta. Jag ville städa ur garderoben för kommande generationer. Göra rent.

Tomas menar att pappans insjuknande gjorde att han förstod att demens är något som drabbar alla till sist, på något sätt. Men att han är övertygad om att det inte behöver vara så.

- Kan vi hitta vaccin mot farliga virus och bota cancer är jag övertygad om att vi kan påverka också när och hur vi insjuknar i Alzheimer. Det måste bara prioriteras tillräckligt mycket. Jag säger inte att det kommer att bli lätt. Det kommer säkert ta tid, så jag gör inte det här för mig. Precis som att jag inte sopsorterar för mig. Nej, jag gör det här för mina barn. Och sett från det perspektivet är det ändå väldigt bråttom.