Jennifer och Camilla

Syskonen stöttar forskningen

Under flera år engagerade sig syskonparet Camilla och Jennifer för att samla in pengar till Alzheimerfonden genom smyckestillverkning. 
 

Oktober 2013

Camilla och Jennifer var inte helt oförberedda när beskedet om deras mammas demenssjukdom kom för ett år sedan. Mamma Helena, som är 54 år, hade sedan en tid tillbaka visat tecken på demens och varit stressad och lite nedstämd. 

Först vågade ingen riktigt ta upp det med henne. Hennes man frågade döttrarna om de märkt något konstigt med sin mamma. Till slut förde Helena själv sina problem på tal och tog initiativet till en minnesutredning. Det visade sig vara Alzheimers sjukdom.

– När sjukdomsbeskedet väl kom blev allt bättre, berättar Camilla som är 30 år och äldst av Helenas tre barn.

– Mamma fick mediciner som gjorde att hon inte längre blev lika stressad av stojande barn och människor som pratar samtidigt.

Starka familjeband

För stojande barn finns det gott om i den här familjen som utöver Helena och hennes man består av tre vuxna barn, fyra barnbarn och en hund. Det senaste tillskottet är Camillas lilla dotter Enya. Det är en sammansvetsad familj som umgås mycket.

– Varje helg ses vi allihop och fikar tillsammans, berättar Jennifer som är 26 år och jobbar på ett café i Strängnäs.  

Något stöd från anhörigföreningar tycker de inte att de behöver i dagsläget.

– Vi har varandra.

Än så länge märker familjen inte av mammans sjukdom så särskilt mycket.

– Hon är fortfarande densamma och vi tar en dag i taget, säger Jennifer.

Jennifer och Camilla och Helena.jpg
Helena, Jennifer, Camilla och Enya

Aktiv mamma

Helena håller föreläsningar för att sprida förståelse och kunskap om sjukdomen hon drabbats av. Camilla och Jennifer berättar att detta är något som är mycket viktigt för deras mamma och får henne att må bra.

Alzheimers sjukdom finns sedan tidigare i flera grenar av släkten. Systrarnas mormor fick också sjukdomen i unga år och hade den i 20 år innan hon dog.

– Jag minns bara min mormor som sjuk och hur hon blev matad av min morfar, berättar Camilla.

Hoppas på ett botemedel

Systrarna är medvetna om den ärftliga riskfaktorn i samband med Alzheimers sjukdom men vill inte ta reda på om de bär på anlaget.

– Visst har jag tänkt tanken men händer det så händer det, tycker Jennifer.

– Jag tänker inte testa mig. Jag vill inte veta, säger Camilla.

De båda hoppas att det går framåt med forskningen och att ett botemedel snart kan tas fram.

Smycken till förmån för forskning

För att stötta forskningen har Camilla och Jennifer börjat tillverka och sälja smycken av olika slag som de döpt till Memory Lives. Inspirationen har de fått från Don’t forget me-armbanden.

– Vi har alltid varit pyssliga av oss och tycker det är roligt att fixa med smyckena.

– Särskilt armbanden tar lite tid, men jag gör några då och då när jag har tid, berättar Jennifer.

Hela vinsten skänker de till Alzheimerfonden.

– Eftersom flera i vår familj har drabbats av Alzheimers sjukdom ville vi göra något för att uppmärksamma sjukdomen. Många vet inget om den. Det vill vi ändra på, säger Jennifer.

Text och foto: Christina Nemell

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin