Publicerad: 2023-09-01

Tobias Karlsson

Dansare, föreläsare och coach


Vad har du för erfarenheter av Alzheimers sjukdom?

Både min farmor och farfar hade Alzheimers. Både blev riktigt gamla. Men mina bästa vän Jockes pappa drabbades väldigt tidigt.

Vad fick dig att tacka JA till att bli ambassadör för Alzheimerfonden och vad hoppas du kunna bidra med? Jag hoppas kunna dra mer fokus till denna folksjukdom som fortfarande är 100 % dödlig och genom att belysa få in mer pengar till forskning. För det är bara genom forskning som vi kan hitta bromsmediciner och eventuellt botemedel .

Du har redan bidragit genom att pusha för Alzheimerloppet och inspirerat vid Stockholms Sjukhem, hur var det? Jag är så tacksam att de anhöriga jag träffat under dessa tillfällen så generöst delat med sig av sina erfarenheter och att det görs åtgärder för att lösa demens och alzheimergåtan, Men alla jag träffat har varit eniga om att vi definitivt Behöver förbättra hur vi tar hand om människor som drabbas av sjukdomen, och dess anhöriga. 

Tobias, många är nyfikna på dig. Berätta om din väg via dansen till coach- och föreläsarrollen?
Jag började dansa som 8-åring, då jag var medioker på andra idrotter: och dansen har verkligen öppnat dörrar i mitt liv. Och då framför allt tv programmet Let's Dance där jag varit med 18 säsonger. Jag har efter att ha etablerat mig där fått chansen att göra mina egna dansikaler (två stycken ) börjat föreläsa om mitt liv: som i stort handlar om utanförskap, allas lika värde och drömmar. Jag driver en talarförmedling (Talarnas) släpper varje måndag min podd ”I säng med Tobias och Gabriel” med min goda vän Gabriel Forss, och är sedan i somras också online coach för människor som vill göra en förändring i sitt liv.