Erik
Levde på chips och Coca-cola
En av våra aktiva unga ambassadörer är Erik Biörs. Han har engagerat sig för att sprida kunskap om demenssjukdomar och vad det innebär att som tonåring ha en förälder som insjuknar i Alzheimers sjukdom. Bland annat har han hållit föreläsningar på lägren för unga anhöriga och på Svenska Demensdagarna.

Erik berättar om hur det är att växa upp med en förälder som har Alzheimers sjukdom ...
och får stående ovationer.
Foto: Yanan Li/Svenska Demensdagarna
Erik och hans syster Carolina började märka att något inte stod rätt till när mamma Marie, som jobbade som kokerska, fick svårt att laga mat. Hon krockade ofta med bilen och plötsligt hade hon sagt upp lägenheten de bodde i. Diagnosen blev först utbrändhet, lite senare alzheimer.
– När min syster berättade att mamma fått diagnosen alzheimer ryckte jag på axlarna och förstod inte riktigt vad det innebar. Kanske att hon glömmer lite, det är lugnt, tänkte jag.
Strax insåg Erik att sjukdomen var allvarligare än så. Mamman kunde snart varken ta hand om sig själv eller Erik, som bara var 15 år.
– Jag drack 1-2 liter cola om dagen, käkade chips och pizza varje dag i kanske två år. Jag la av med både fotboll och hockey, där jag varit ganska lovande, berättar Erik.
Erik kunde sitta inomhus en hel sommar och spela datorspel och fick snart problem med magen.
Det var svårt att förklara för omgivningen vad han gick igenom och skolan gav inget särskilt stöd. Stödet kom från storasyster Carolina som fick bli som en ställföreträdande mamma under en period.
– Hon har betytt otroligt mycket för mig, säger Erik.
Mamma Maries sjukdomsförlopp gick snabbt, så snabbt att hon bara efter 4 år med sjukdomen avled. Hon var då bara 59 år gammal. "Mamma. Alltid älskad, aldrig glömd" har Erik tatuerat in på sin arm.
Idag mår Erik bättre. Han behöver inte oroa sig för sin mamma mer.
– Hon har det bra nu.


Erik intervjuas på Alzheimerdagen 2016.

Erik och hans syster Carolina. Båda har engarerat sig för att sprida medvetenhet om demenssjukdomar.
Foto: Yanan Li/Svenskt Demenscentrum