Det var hösten 2011. Det var sista året på gymnasiet, jag hade precis tagit körkort och skulle ta studenten till sommaren. Någonstans där började läkarbesöken på lasarettet. Jag följde med mamma varje gång. I början körde hon, men ganska snabbt kände hon att någonting var fel och därför blev det jag som körde i fortsättningen.

Sen i december samma år fick vi hem ett brev där det stod: ”Kära Marie” Mamma hade fått alzheimer. Vadå alzheimer? Vad tusan är alzheimer? Demens? Men det drabbar ju bara äldre människor, det är ju något som kommer per automatik när du passerar 70. Precis som att synen blir sämre, så glömmer du ju lite också.

Men SÅ fel jag hade. Alzheimer var så mycket mer.

I början var allting som vanligt, mer eller mindre. Men tids nog så fungerade vardagen sämre och sämre, och jobbet blev svårare och svårare. Jag minns att hon vände upp och ner på tv-dosan, hon kunde inte riktigt hantera sin mobiltelefon, hon glömde tvätta, hon kom inte ihåg hur man startade diskmaskinen.

Vid den tiden var det bara min lillebror som bodde hos mamma medan jag bodde hos pappa. Helt plötsligt lagade hon inte mat längre, fast det har legat i hennes natur hela livet eftersom hon jobbade som kokerska.

De två sista åren hade hon hemtjänst tre gånger om dagen, en godeman som betalade räkningar och skötte ekonomin och en kontaktperson som besökte mamma för att umgås. Hon var iväg på daglig verksamhet några dagar i veckan, där de pysslade och gjorde pärlplattor precis som små barn.

Mamma slutade jobba. Hon kunde inte gå utanför dörren själv, hon fick hjälp att duscha, klä på sig själv och de handlade åt henne. De ordnade lunch och middag åt henne för annars skulle hon inte ha ätit – vilket hon visserligen knappt gjorde ändå eftersom hon menade att ingenting smakade som förut. Julen 2012 låg mamma inlagd på lasarettet pga näringsbrist.

I oktober 2015 somnade vår kära mamma in. Jag satt där och höll hennes hand och sa ”det är okej nu mamma”, och då tog hon sitt sista andetag.

Det tog knappt 4 år för sjukdomen att ta vår mamma ifrån oss, hon blev 59 år gammal.

 

Carolina Biörs Jarl-1.jpg
Carolina har låtit sig intervjuas i flera tidningar. Här i Aftonbladet.

Unga anhöriga bred gruppbild-4.jpg
Hon har också medverkat i annonskampanjer i tidningar ...

Kampanj sep 2015_-1.jpg
... och i tunnelbanan.