Anna

Don't forget me

När Anna Åberg var 18 år insjukande hennes pappa Lars i Alzheimers sjukdom. Hans kamp blev lång. Frustrationen över sjukdomen och den okunskap i omgivningen som Anna märkte, gjorde att hon startade varumärket Don't forget me. Genom det ville hon skapa en gemenskap bland anhöriga och sprida medvetenhet om demenssjukdomar. Hennes tröjor med den uppochnedvända texten blev mycket populära och vinsten från försäljningen gick till oss på Alzheimerfonden.

dont forget me collage.jpg

Efter 13 år avled Lars. Vi bad Anna berätta om tiden efter hennes älskade pappas bortgång. Här är hennes brev:

Brev från Anna i november 2017

Den 21 augusti 2016 satt jag och mina två äldre systrar och höll pappas händer, klappade hans panna och pratade till honom.

Efter flera dygns vakande somnade han in. Nära oss och omringad av villkorslös kärlek av sina tre döttrar tog han sitt sista andetag. Jag släppte hans hand långt därefter ... satt och tittade på honom och försökte förstå vart han nu tagit vägen? Det var en sen söndagskväll på Österlen i augusti och himlen ute var rosa, lila och blå. Efter en lång stund gick vi ut. Jag ringde mamma först, sen Daniel, min älskade sambo, och berättade. För ingen var det en chock. Alla hade varit där och vakat och tagit farväl på sitt sätt dagarna före.

Även om jag under de dagarna upplevt det värsta jag tror man som anhörig kan göra, var det samtidigt några av mina vackraste dagar, för vad är större än att vara där när det händer. För mig är det en tröst mitt i all sorg att vi tillsammans kämpade till det sista andetaget kom.

Sorgen och saknaden är lika stor idag som den varit under många år då vi långsamt under 13 långa år förlorade pappa till demensen. Nu däremot, ett år senare, kan jag se på tiden med andra ögon och även känna att nu är han alltid med mig, med oss. Jag har foton på pappa hemma bland alla andra familjebilder och vi pratar ofta om honom. Daniel brukar fråga om "Lasse hade gillat detta" eller "vad tyckte han om för musik" till exempel. Vi håller tillsammans hans minne vid liv.

Året som gått har varit tufft, de första veckorna var värst ... jag var i en dimma, var det slut nu? Kampen som jag fört mot demenssjukdomar för att skapa medvetenhet i samhället och arbeta med anhöriga - skulle jag fortsätta med det nu när pappa var borta? Då kände jag att det räckte, jag behövde få sörja. Så Don't forget me har fått vila och sörja också.

Men idag känner jag att syftet med Don't forget me inte dör med pappa. Det lever vidare och just nu är facebookgruppen öppnad igen, det är steg ett mot att ta steg två, vilket jag inte beslutat vad det blir än. Mitt liv har utvecklats och jag kommer aldrig att stänga Don't forget me helt, det är till för anhöriga och sjuka och minnet av pappa. Jag vill inte glömma varför jag en gång började kämpa, jag tänker inte sluta nu, men jag har haft en paus, tid för sorg, familj och kärlek.

Jag har idag en hundvalp, Twiggy, arbetar som marketing manager, bor med mitt livs kärlek Daniel i Vasastan och vi väntar vårt första barn, en pojke, som kommer i februari. Han kanske kommer att heta Lars i mellannamn, eller inte. Hur som helst är han en del av pappas arv och jag kommer att berätta allt om morfar för den lille krabaten som en dag kommer att undra varför han inte har någon morfar.

Med kärlek, humor och en smula allvar skall jag berätta vad morfar gick igenom och att han älskade livet och sina barn och barnbarn mer än något annat. Livet går vidare, för mig var det viktigt med en paus från demens och allt engagemang för att hitta mig själv efter alla år. För att finna lugnet och riktningen för mitt liv. Sorgen är livslång, men jag har åtminstone haft turen att få en pappa som jag älskar mer än något annat och som älskade mig mer än något annat. Det är inte alla som har det, så därför är jag tacksam för att just han blev min pappa.

Men därför gör det också ont att mista honom för tidigt. Jag kommer alltid att sakna honom så att det gör ont. Men - livet är vad det är och blir vad det blir. Nu försöker jag fokusera framåt. Så får vi se vad nästa steg blir? :)

Anna

Här nås Annas Facebook-grupp Don't forget me.

Kampanj sep 2015-1.jpg

Anna Åberg1.jpg
Foto: Michel Widenius

 

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin