Anders Ekborg

Skådespelare och artist

Har du någon anhörig med Alzheimers sjukdom?

Ja, min mamma gick nyligen bort i sjukdomen. Det blev långdraget, hon hade alzheimer i över 10 år.

Hur började du märka att allt inte stod rätt till?

Det var en händelse i en mataffär när mamma precis hade plockat ned mjölk i kundvagnen. Strax därpå sa hon att hon måste köpa mjölk också.

Hur var förloppet sen?

Det gick snabbt i början. Hon fick tidigt en förändrad personlighet och blev paranoid. Hon trodde att alla var emot henne. Så småningom började hon förirra sig iväg från bostaden.

Bodde hon hemma länge?

Ja, kanske för länge. Min syster bodde tillsammans med henne och tog hand om henne, men de två sista åren var hon på ett bra demensboende i Åkersberga, Smedbygården.

Vad tycker du om det stöd kommunen först erbjöd?

Hemskt, verkligen hemskt! Det viktigaste verkade vara vem som gjort rätt eller fel istället för att fokusera på att ge den bästa vården till mamma. Att det ska vara så olika i olika kommuner är märkligt. Vi fick lov att skriva mamma hos mig i Nacka för att hon till slut skulle få komma till det boende vi valt.

Har du något råd till anhöriga som har en närstående med Alzheimers sjukdom?

Att stå på sig och inte gå på det kommunen säger. Som anhörig blir man arg när man drabbas. Ta hjälp av och prata med andra anhöriga. Det är förvirrande med alla vårdval.


 

 

 

Anders Ekborg har också medverkat i en av våra stora kampanjer med reklam i tunnelbana, tåg och bussar.

Kampanj sep 2015_-5.jpg

Ekborg i tv4-1.jpg

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin