Eva och Bo Göran Fransson

Drabbad och anhörig

 

Eva Fransson var bara 49 år när hon fick diagnosen Alzheimers sjukdom. Under flera år hade hon tillsammans med maken Bo Göran tvingats kämpa för att få en korrekt diagnos. I september 2021 på Alzheimerfondens digitala temakväll berättade det nya ambassadörsparet i ett djupt berörande samtal om sjukdomsbeskedet som vände upp och ner på deras liv. 

Under Alzhiemerfondens digitala sändning den 21 september medverkade bland annat Eva och Bo Göran Fransson. Paret hade valt att medverka för att de ville sätta ljus på den enda av våra folksjukdomar som fortfarande är obotlig. I ett samtal med programledaren Annika Jankell berättade Eva öppenhjärtigt vad hon kände när hon fick sitt chockerande sjukdomsbesked.

- Först trodde jag inte det. ​Sen blev jag jätteledsen och tänkte att jag snart skulle dö.

Eva hade arbetat 25 år på förskola när hon misstänkte att något inte var som det skulle. Hon kände sig utbräd och började arbeta på en gruppbostad. Efter en tid kände hon att hon inte kunde utföra praktiska saker som förut.

- Jag kunde inte bädda brukarnas sängar som jag har gjort i alla år.

"Okunskap inom vården"

Innan Eva fick sin diagnos hade paret under flera år sökt hjälp bland olika läkare, men ingen kunde ställa en korrekt diagnos.
- Det känns som det finns en okunskap bland läkarna och inom vården, som inte kunde ta det på allvar, säger Bo Göran.
- Om man kommer tillbaka om och om igen för samma problem borde man få en annan grundligare undersökning.

Inspelning från Alzheimerdagen 2019 Eva och Bo Göran Fransson

"Vi fick inget stöd alls"

Bo Göran fortsätter att sätta ljus på de stora bristerna inom demensvården och avsaknaden av stödinsatser.
- Det är inget som är serverat. Vi fick prata med en kurator, men det gav egentligen inte så mycket tycker jag. Vi har fått söka hjälp själva från kommunen om LSS hemtjänst och så vidare.
- Första mötet fick vi blank nej och fick ingen hjälp. Då kände jag bara att vi lägger ner och åker hem.

"Försöker ta en dag i taget"

Alzheimers sjukdom medför många påfrestningar och stora förändringar för att klara vardagen. Paret, som har gått igenom mycket under sin tuffa resa, gav under sändningen många bra råd och tips till andra som befinner sig i en liknande situation.
- Det blir extra mycket men man lär sig att leva med det, säger Bo Göran.
- Jag försöker ta en dag i taget och inte planera så mycket framåt. 
- Det är viktigt att prata om det. En demenssjukdom är inget att skämmas över. Det finns okunskap runt sjukdomen och det är bra att få ut information om sjukdomen, vad den handlar om och att det inte bara är äldre som drabbas.

Annika Jankell med Eva och Bo Göran Fransson

Samtalet avslutades med att Annika Jankell presenterade Eva och Bo Göran som Alzheimerfondens nya ambassadörer. Det är vi oerhört glada för!