Publicerad: 2025-05-16

Michael Schöll Foto: Elena Camporesi

Intervju med Michael Schöll, professor vid Göteborgs universitet

I april 2024 gick startskottet för projektet REAL AD i Västra Götalandsregionen där Alzheimerfonden är en av bidragsgivarna. Målet med den stora studien är att undersöka om det går att införa bättre diagnosverktyg inom primärvården men även om screening för tidig Alzheimers sjukdom är möjlig när nya behandlingar finns att tillgå.

"50-80 procent av alla Alzheimerdiagnoser ges inom primärvården av läkare som har undersökt patienten i tio minuter. Vi befinner oss i ett läge där vi har bra biomarkörer och lovande digitala kognitiva tester, men de används inte på vårdcentraler. Vi måste få in forskningsframstegen i vården när dessa är validerade och därmed descmokratisera tillgången till de verktyg som finns", säger Michael Schöll, professor vid sektionen för psykiatri och neurokemi Göteborgs universitet.

Det är Michael Schöll som har designat studien REAL AD som nyligen firade ett år och kommer att pågå ytterligare tre. Det är ett enormt arbete som ligger bakom projektet som har en budget på över 100 miljoner kronor. Målsättningen var från början att få med sig ett brett befolkningsunderlag och ett stort antal primärvårdsenheter, berättar Michael Schöll. Han gick direkt på de högsta beslutsfattarna inom Västra Götalandsregionen och lyckades efter enträget påverkansarbete få med sig hela Närhälsan, den primärvård regionen äger och driver i egen regi, med fler än hundra vårdcentraler i Västsverige.

"Det är ett ofantligt komplext projekt. Vi har till exempel utbildat över 1 200 personer inom vården hur de ska hantera blodprover, vi har skapat en innovativ plattform för deltagarna och till och med skapat eget faktureringssystem för att kunna betala för varje blodprov som tas i studien."

"Många tyckte i början att det var fullständig idioti med en sådan stor och komplicerad studie, men när jag tror på något har jag svårt att sluta. Den diagnostik som sker inom primärvården idag är inte så bra som den kan vara, den spetsforskning som finns i Sverige har hittills ofta förblivit teori och kommer inte ut i kliniken vilket gör att patienterna inte får den vård de skulle kunna få."

Målsättningen med REAL AD är att undersöka möjligheten att implementera de nya diagnostiska verktygen inom primärvården. Det gäller både de digitala minnestester som finns idag och diagnostisk med biomarkörer som kan göras med ett enkelt blodprov. Ännu ett syfte med studien är att undersöka om de tillgängliga diagnostiska verktygen gör det möjligt att i framtiden screena personer i medelåldern för att hitta de som kan ha mest nytta av de läkemedel som förmodligen kommer att finnas i framtiden.

"Är det rimligt att screena? Ska vi ens tänka oss det? Det beror på hur behandlingslandskapet kommer att se ut och hur bra våra verktyg faktiskt är. Jag anser ändå att vi måste förbereda oss för den möjligheten – som det ser ut idag är vi inte särskilt förberedda2, säger Michael Schöll.

När REAL AD presenterades i april 2024 fick projektet stort genomslag i medierna och intresset från allmänheten var lika stort. Över 7 000 personer i åldersgruppen 50–80 år anmälde initialt sitt intresse för att delta genom att göra kognitiva tester hemma med hjälp av en mobilapplikation och i nästa steg besöka sin vårdcentral för att lämna blodprov. De blodprov som lämnas analyseras med de biomarkörer som kan identifiera om person har eller riskerar att få Alzheimers sjukdom.

"Just nu har vi cirka 3 500 deltagare som vill genomföra hela studien som pågår i ytterligare cirka tre år. Ur den gruppen kommer vi även rekrytera cirka 400 personer som går vidare till ett valideringssteg. De deltagarna kommer att göra undersökningar i PET- och magnetkamera, lämna ryggvätskeprov och träffa vårdpersonal vid två tillfällen under fyra år."

Ser du screening för Alzheimers sjukdom som en framtida möjlighet?
"Studien är en av flera som undersöker möjligheten, det finns många aspekter som måste lösas innan det kan bli realitet men om det finns en relativt billig, säker och skalbar behandling kan incitamentet finnas. Metoderna vi undersöker i REAL AD är inte dyra och är direkt skalbara."

När kan REAL AD blir en verklighet i hela Sverige?
"Vi har försökt att designa studien så att upplägget skulle kunna köra i gång så lätt och så snabbt som möjligt. Det är dock inte jag som fattar sådana beslut, men när beslutsfattarna väl säger ja till detta har vi en unik möjlighet att utveckla den här metoden eller i alla fall en liknande inom primärvården."

Vad betyder Alzheimerfondens anslag på 1,3 miljoner kronor för projektet?
"Det är jätteviktiga pengar. De behövs bland annat till dyra analyser och löner. Det är en extremt dyr studie eftersom vi har börjat från scratch."

 

FAKTA:
REAL AD drivs av Michael Schöll, Kaj Blennow, Henrik Zetterberg och Silke Kern tillsammans med ett team av projektledare och forskare, VGR Närhälsan och ett antal samarbetspartner inom akademin och läkemedelsindustrin.

Läs mer om studien här