Lars Lannfelt

Professor vid Uppsala universitet

Utvecklar vaccin mot alzheimer

Professor Lars Lannfelt och hans forskargrupp vid Uppsala universitet har utvecklat en hoppfull läkemedelskandidat som kan vara lösningen på Alzheimers sjukdom. I år inleds den avgörande fas 3-studien som är den sista kontrollstationen innan läkemedlet kan börja säljas till marknaden.

- Min tro är att vi har ett färdigt läkemedel om några år, säger Lars Lannfelt.

Det var på 90-talet som Lars Lannfelt fick idén till antikroppen BAN2401, som idag har blivit alzheimerfältets stora snackis. Principen bakom antikroppen var att behandla placken som bildas i hjärnan under förstadierna, innan de hunnit klumpa ihop sig.

- Vi valde att rikta oss mot en speciell form av amyloid-beta som finns i placken. Den formen kallar vi för protofibriller eftersom det är de som vi tror är giftiga och skadliga för hjärnan. Det visade sig ju stämma väldigt bra, säger han.

Under 2018 presenterade Lars Lannfelt och hans läkemedelsbolag BioArctic resultaten från deras stora kliniska fas 2b-studie, där hela 856 patienter med tidig Alzheimers sjukdom deltog. De patienter som blev injicerade med högsta dos av antikroppen visade lägre nivåer av ämnet amyloid-beta.

- Resultaten från fas 2b-studien var bättre än vad jag hade kunnat drömma om. Det ser väldigt lovande ut, säger han.

Nu påbörjar BioArctic en fas 3-studie av BAN2401, där antikroppen fortsätter testas hos patienter som är i tidigt skede av sjukdomen. Det är det sista kliniska testet innan antikroppen kan godkännas och får börja säljas på marknaden. Om studien går vägen skulle det betyda tidernas största genombrott mot Alzheimers sjukdom.

- Det ser jättebra ut. Vanligtvis kräver läkemedelsverken att man ska göra två fas 3-studier, men den data som vi har presenterat är så lovande att det räcker med en fas 3-studie, vilket gör att det kommer gå fortare, säger Lars Lannfelt.

De senaste åren har alzheimerforskningen plågats av motgångar och bakslag. Ännu har inget läkemedel klarat den sista fas 3-studien, men trots många oroväckande misslyckanden ser Lars Lannfelt ljust på framtiden.

- Jag är inte orolig och anledningen är att vi har gjort en gedigen fas 2-studie som nästan är lika stor som en fas 3-studie. I mindre grundliga fas 2-studier kan det dölja sig slumpfaktorer som senare visar sig, säger han.

I år tilldelades Lars Lannfelt Alzheimerfonden stora forskningspris på 2,5 miljoner kronor för att driva sin forskning vidare.

- Jag är oerhört glad och hedrad över att få ta emot detta fina pris för min forskning. Vi har många kliniska och prekliniska projekt där pengarna kan användas. Ett väldigt viktigt forskningsprojekt är att öka antikroppens passage in i hjärnan. Det funkar med BAN2401 men vi tror att vi kan göra det ännu bättre i framtiden, säger han.

Trots att svensk alzheimerforskning ligger i absolut framkant betonar Lars Lannfelt att det behövs mer pengar till forskningen för att kunna stoppa demenssjukdomar.

- Hela vår verksamhet är beroende av anslag. Utan medel från Alzheimerfonden och andra källor så klarar vi oss inte. Så är det i den här världen. Det är helt nödvändigt, säger han.

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin