Publicerad: 2019-09-21

Fullsatt på Alzheimerdagen 2019

Den stora konferenslokalen på Clarion Hotel i Stockholm var fullsatt när dagens konferencier Figge Norling gick upp på scen och rullade igång det fullspäckade programmet för Alzheimerdagen.

Först ut var Sebastian Palmqvist, docent och forskare vid Lunds universitet, som berättade hur nya moderna minnestester och blodprov som visar förekomsten av Beta-amyloid och Tau, markörer för kognitiv sjukdom, inom kort kommer att förbättra diagnostiken inom primärvården. Han var också hoppfull inför möjligheten att med antikroppsbehandlingar i framtiden kunna bromsa sjukdomsförloppet.

DSC_4240.jpg

Efter den faktaspäckade föreläsningen klev Johan Garpenlöv, förbundskapten för Tre Kronor, upp på scenen och berättade hur hans mammas sjukdom – hon fick diagnosen vid 66 – påverkat honom.

–För mig var det jobbigast i början när mamma, som själv arbetat med människor med demenssjukdom, förstod vad hon skulle igenom och ville ta sitt liv, sade Johan.

Ett viktigt steg för honom i sorgen och all det jobbiga var att kontakta Alzheimerfonden och erbjuda sig att hjälpa till.

–Inom hockeyn har vi tidigare samlat pengar till cancerforskningen. Nu är det dags för oss sprida kunskapen om att sjukdomen är en dödsdom och att samla in pengar till Alzheimerforskningen.

DSC_4260.jpg

Moa Wibom, Silvialäkare och överläkare vid avdelningen för kognitiv medicin i Ängelholm, hade med sig boken Världens samlade diagnoskriterier för hjärnans sjukdomar och visade att begreppet demens inte finns med i den. Precis som vi sedan länge har slutat använda benämningen kräfta på cancer bör vi lämna ordet demens – som betyder utan sinne – bakom oss och istället använda begreppet kognitiva sjukdomar av olika typer, sade Moa Wibom, som fick många varma applåder för sin inspirerande föreläsning.

Efter en mat- och kaffepaus var det dags för Alzheimerfondens generalsekreterare att ta plats på scenen.

–I den takt som antalet drabbade ökar i världen idag behöver vi omfördela forskningspengar från cancer och hjärt- och kärlsjukdomar till de kognitiva sjukdomarna. Vi behöver också fler röster som bryter stigmat runt sjukdomen, sade Liselotte Jansson.

DSC_4308.jpg

En som bryter stigmat är Henrik Frenkel, affärsjournalist och publicist, som under många år har varit en stark mediaröst. Han berättade om hur beskedet den 9 april i år ”du har MCI (Mild Cognitive Impairment) och ska förbereda dig på Alzheimer” gjorde att tiden frös, att hjärnan bokstavligen dog just i den stunden.

DSC_4303.jpg

Redan på vägen hem från Karolinska Institutet bestämde han sig för att göra en pod-serie om sin sjukdom – att intervjua människor som kan förklara gåtan bakom Alzheimer. I väntan på att podden blir klar startade han bloggen ”Hjälp, jag har alzheimer”:

–Jag har googlat mycket och sett att det är mest anhöriga som skriver. De skriver bra men det är tyst från dem som själva är drabbade. Jag äger orden – det blev starten på min blogg, sade Henrik Frenkel och berättade att han fått otroligt mycket respons och många mejl:

–Ett av dem från en av mina första chefer som skrev: ”Henrik, det är häftigt att du vid 70 års ålder har din livs viktigaste uppgift framför dig”.

DSC_4310.jpg

Till fina bilder och med mycket känslor berättade Linda Larsson, Sylviafysioterapeut och Gunilla Ludvigsson, anhörig, om Gunillas mamma Irénes resa från diagnos till att hitta sin plats i livet på ett boende.

–Livets svårigheter kan föra med sig något bra. Alzheimer är en utmaningarnas men också en möjligheternas sjukdom, avslutade Gunilla, den berörande föreläsningen.

DSC_4311.jpg

Sist upp på scen var Miia Kivipelto, professor vid Karolinska Institutet, som idag reser jorden runt för att implementera en fortsättning av hennes mycket uppmärksammade FINGER-studie. Den första i världen som visade att man kan förebygga kognitiva sjukdomar genom att förändra sin livsstil.

–Det är aldrig för tidigt att börja tänka på sin livsstil. Det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan, sade Miia Kivipelto och viftade med sin ena hands fem fingrar för att illustrera de fem faktorer som vi alla kan jobba med för att minskar riskerna för att drabbas: kost, motion, social och mental aktivitet och att hålla de blodkärlsrelaterade faktorerna i schack.

Fler bilder från Alzheimerdagen

DSC_4334.jpg

Moa Wibom, Anna Granö, Figge Norling, Liselotte Jansson och Johan Garpenlöv

Text: Liselotte Fritz
Foto: Stefan Zimmerman