Vi måste hjälpa både dagens och morgondagens gamla

Ge ditt stöd

Också yngre kan drabbas av demenssjukdom

Det är främst äldre personer som får Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar, men även yngre kan drabbas när de är mitt i livet. I takt med att läkarna blivit bättre på att upptäcka demenssjukdomar tidigare ställs idag allt oftare diagnos på patienter ända ned i yngre medelåldern. Att allt fler yngre får demensdiagnos ställer krav på kunskap och förståelse på arbetsplatser och bland arbetsgivare.

Barnen till yngre med demens

Det finns ingen exakt statistik men man uppskattar att det kan finnas uppåt 7 000 barn och ungdomar som växer upp med en demenssjuk förälder, något som förstås är oerhört traumatiskt.

Lägerverksamhet

Alzheimerfonden stöttar också en årlig lägerverksamhet i Dalarna som riktar sig till just unga anhöriga med demenssjuka föräldrar. Från och med sommaren 2016 utökade vi verksamheten till att omfatta fyra lägertillfällen. I år, 2020, anordnas två läger i Avesta, ett i Örnsköldsvik, ett i Ystad och ett nytt läger i Varberg. Totalt samverkar nu tretton kommuner om lägren.

Engagerade unga anhöriga

Många av de unga anhöriga i vårt nätverk är mycket engagerade i att sprida kunskap genom att hålla föreläsningar, dra igång evenemang, insamlingar och driva nätverk. Läs deras berättelser här nedan. Vi fyller kontinuerligt på med fler.

Alzheimerdagen_ZIM_9890.jpg

Foto: Stefan Zimmerman


Exempel på nätverk för unga anhöriga

Facebook: Ung anhörig i demensens skugga (30+)
Ung anhörig i demensens skugga (18-30 år)
Tillsammans med Svenskt Demenscentrum driver vi sajten Ung anhörig.se
 

Några av Alzheimerfondens unga ambassadörer

Unga anhöriga bred gruppbild-1.jpg

Foto: Paulina Westerlind

Unga anhöriga bred gruppbild-4.jpg

Viktig information om ändrade tider för lägerverksamheten

I somras hölls fyra läger, i Avesta, Ystad och Luleå.

Läs mer

Efterlysning!

Vi söker fler som vill engagera sig.

Läs mer

Läs de unga anhörigas berättelser

Se fler unga anhöriga

Unga anhöriga berättar

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin