Forskarnyhet

Blodprov kan ge 90 procents träffsäkerhet för diagnos

En av årets stora nyheter är forskningen om att man kan komma att kunna ställa diagnos via ett enkelt blodprov. Det har professor Oskar Hansson med kollegor vid Lunds universitet forskat fram.

Det är ett stort genombrott för att kunna ställa en träffsäker diagnos vid Alzheimers sjukdom. Vi har tidigare rapporterat om detta och har nu intervjuat professor Oskar Hansson som berättar i filmen om arbetet och vad det kan innebära, inte minst för primärvården. Blodprovet kommer att kunna underlätta diagnostiken och det skulle kunna öka träffsäkerheten med upp till ca 90% vid diagnos för Alzheimers sjukdom.

På samma gång kan det vara ett komplement inom specialistvården och underlätta vid läkemedelsprövningar. Se och hör Oskar berätta i filmen. 

Professor Oskar Hansson är ledamot i Alzheimerfondens Vetenskapliga råd.

 

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin