jeanette karsten till minne av slussen

Jeanette Karsten

Ritat, tecknat & målat har jag gjort sedan jag var liten. Den konstnärliga och kreativa banan föll sig naturligt, då flertalet i min släkt har ägnat sig åt detta underbara i livet. En del skulptur, grafik och måleri är från mina drömmars och tankars värld, andra direkt ur verkligheten. Vi har alltid diskuterat konst och arkitektur vid köksbordet och en av mina nära släktningar Ludvig Karsten var en av Skagenmålarna i Norge och konstnärskollega med Edvard Munch. 

Jag är utbildad Arkitekt SAR/MSA och läste då i Oslo, Wales och Stockholm. Har även studerat på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. 

Varför ”Till minne av Slussen” ?  

Jag har under många år haft en stark koppling till Slussen och Gamla stan.  

Jag har arbetat med projekt i dåvarande Karl Johans Galleria vid Slussen. Jag har även arbetat på ett arkitektkontor på Skeppsbron och haft ett Galleri på Köpmangatan, där jag bland annat hade en stor utställning själv med tema Stockholmsmotiv. På utställningen såldes en originalakvarell jag målat över Kungliga Dramaten i Stockholm som sedan blev underlag till en beställning från dem om 3.000 vykort. Till utställningen kom Ingrid Bergman, Ingemar Bergmans sista fru och ville köpa tavlan till sin mans födelsedag, men då den redan var såld så fick hon fick nöja sig med att ge honom 100 st av vykorten istället...Härligt möte. 

Akvarellen  "Till minne av Slussen" målade jag på Katarinavägen på plats år 1991. Den underbara vyn som sträcker sig från Katarinavägen, Af Shapman och vidare bort mot Gröna Lund med anrik bebyggelse och båtar är snart ett minne blått. Det är den största unika akvarellen jag målat av Stockholm.  

Ett tyskt TV team stannade till vid ett tillfälle där jag stod och imponerades av mitt stora måleriarbete. Dom gjorde ett TV reportage från Stockholm och ville ha med mig och tavlan då dom tyckte det var ett spännande och unikt inslag. 

 En annan dag kom en konstförläggare förbi och blev fascinerad av mitt stora uppspända måleri och ville att vi skulle göra en litografiupplaga av 1/3  av målningen. Det blev en populär upplaga om 250 exemplar som snabbt såldes ut. SVT har ett blad som använts som rekvisita i bl a Anna Holt serien samt i Rederiet. 

Egentligen vill jag behålla tavlan själv som ett minne av klassiska Slussen som betytt mycket för mig. Men när Slussen nu förändras hoppas jag att den här målningen "Till minne av Slussen" kan bidra med ett substantiellt belopp till Alzheimerfondens viktiga forskning. Därför tog jag kontakt med Generalsekreterare Liselotte Jansson då jag tycker det är viktigt att kunna vara med och bidra.  

Jag har tidigare medverkat i Cowparade Stockholm med 3 kor som inbringade stora belopp på Stockholms Auktionsverk till förmån för Bris samt deltagit i Unicef och Cancerfonden.    

Vänligen 

Jeanette Karsten 

jeanette karsten till minne av slussen.jpg

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin