Stort intresse när Alzheimerfonden besökte Simirishamn

2022-06-21

Intresset för, och vetgirigheten kring Alzheimers sjukdom, är så stor och intresseväckande att över 100 personer kom till Alzheimerfondens och Demensteamet i Simrishamns kommun stora informationsdag i Simrishamn den 15 juni. Det var mer än dubbelt så många som arrangörerna räknat med!

Informationsdagen på Skeppet vid Maritimt Centrum i Simrishamn var den första i raden av liknande träffar som Alzheimerfonden är med och arrangerar runt om i Sverige i år. Här presenterades de senaste rönen och utvecklingen inom demensforskningen med fokus på Alzheimers sjukdom. 

Forskaren i Lund, tillika distriktsläkaren i Emmaboda, Erik Stomrud , beskrev hur olika delar av hjärnan påverkas vid olika former av demenssjukdomar. Han berättade också om forskningen och vikten av att få medel, finansiering, så att man kan jobba vidare med att hitta en lösning och botemedel för Alzheimers sjukdom. För det pågår mycket intressant forskning – och den som sker i Sverige räknas som världsledande! 

Gustav Lindmark från Familjens jurist, förklarade på ett mycket pedagogiskt sätt de juridiska turerna om och kring den och de som drabbas av Alzheimers sjukdom. Bland annat fastslog han vikten av att skriva testamente och framtidsfullmakt, samt förklarade skillnaderna mellan ”vanlig” fullmakt och framtidsfullmakt. 

Att Alzheimer är ett växande bekymmer även för vård och omsorg, märks även i Simrishamns kommun, där Demensteamet får allt mer att göra med både unga och gamla drabbade personer. 

Alzheimerfondens generalsekreterare Liselott Jansson var mycket glad över den stora uppslutningen och intresset för alzheimerfrågorna i Simrishamn. 

- Det är alldeles uppenbart att vårt arbete fyller en viktig funktion. Dels som spridare av information  och dels som finansiär till forskningen. Insamlingsstiftelsen Alzheimerfonden är en mycket liten med effektiv ”tiggare” för att få pengar till forskningen.  

Den vältaliga publiken bombarderade forskaren och juristen med mängder av frågor. De allra flesta frågorna fick också svar. Men inte frågan när ett botemedel mot Alzheimers sjukdom finns tillgängligt. 

- Det är därför det brådskar att vi får in medel överallt ifrån, sade Liselott Jansson. De enskilda gåvorna och minnesgåvor när någon gått bort är jätteviktiga. Men viktiga är också de gåvor i form av arv och aktieutdelningar till exempel som kommer forskningen till del. 

Här kan du läsa artikeln från Ystad Allehanda

Här kan du läsa artikeln från Österlenmagasinet

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin