Pandemin slår hårt mot forskningen kring Alzheimer
2020-04-15
Forskningen kring Alzheimer drabbas på alla plan hårt av Corona-krisen. Det visar en undersökning som genomförts av journalisten Henrik Frenkel, ambassadör för Alzheimerfonden, och som publiceras idag på hans blogg ”Hjälp, har jag Alzheimer?!”
Henrik Frenkel kontaktade under påskveckan tio av landets ledande experter på Alzheimerområdet för att höra hur deras verksamhet fungerar under krisen. Svaren var oerhört nedslående.
”Viruset är ett enda elände, både för patienter och forskningen kring Alzheimer”, sammanfattar professor Henrik Zetterberg på Göteborgs Universitet.
- Forskningen efter nya framtida läkemedel har gått i stå eftersom patienter inte får komma in till sjukhusen för sina tester. Om nedstängningen fortsätter mot hösten riskerar testresultaten att tappa i vetenskaplighet.
- Minnesmottagningarna är nedstängda vilket gör att det kommer att uppstå stora köer av patienter som behöver genomgå kognitiva utredningar.
- Forskare på sjukhusen, som går på tidsbegränsade anslag, får svårt att fullgöra sin forskning när anslagen tar slut.
- Insamlingarna till forskning kring Alzheimer har tagit en paus, och riskerar att tappa i kraft när Coronakrisen gröper ur landets ekonomi.
Det allvarligaste är att Covid-19 tycks ha skördat stora antal demenssjuka på våra äldreboenden. Karolinska Institutet förbereder nu en stor studie för att se hur demenssjuka som överlevt själva viruset, har hanterat isolering och nedstämdhet.
”Vi kommer att starta ett forskningsprojekt kring de långsiktiga effekterna hos de med kognitiva sjukdomar”, berättar Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrisk epidemiologi vid Karolinska Institutet.
Artikeln med undersökningen hittar ni på denna länk.
Liselotte Jansson,
Generalsekreterare på Alzheimerfonden.