Kan esport samla in 1 miljon kronor till Alzheimer- forskningen?

2020-07-21

För andra året i rad anordnas ESA (European Speedrunner Assembly) tillsammans med Alzheimerfonden för att samla in pengar till förmån för forskning kring sjukdomen. Med anledning av coronapandemin blir hela evenemanget onlinebaserat och det kan närmast beskrivas som en internationell spelfestival där man kombinerar dator- och tv-spel med välgörenhet. Under perioden 24 juli - 2 augusti samlas spelare i världsklass på plattformen Twitch och ses av mer än 3, 5 miljoner titare världen över. Närmare 700 000 av tittarna finns i Norden. Spelarna tar sig ett populära videospel som Super Mario, Doom, Sonic the Hedgehog och Zelda, samtidigt som tittarna kan donera pengar till välgörenhet. Förra året var Alzheimerfonden förmånstagare och vi lyckades få in donationer på hela 800 000 kr från privata givare!

Runt om i världen är det många som på något sätt drabbas eller berörs av Alzheimers sjukdom eller en demensrelaterad diagnos. Det är inte bara äldre som drabbas. Alzheimers sjukdom upptäcks bland flera aktiva yngre i medelåldern.

Johan Garpenlöv är ambassadör för Alzheimerfonden och har upplevt sjukdomen på nära håll. Han ger möjlighet till eventet genom att ha kontaktat sina hockeykompisar som har skänkt matchtröjor som kommer att auktioneras ut under eventet - till förmån för välgörenheten.

Klicka här för att lyssna till vår ambassadör Johan Garpenlöv

Även ESAs grundare har på nära håll tvingats uppleva Alzheimers sjukdom. Under sina unga år såg han sin farfar förändras till en person han inte längre kände igen, vilket är en skrämmande känsla för ett litet barn.

- Jag har fantastiskt fina minnen från min farfar, men det är starkaste minnet är de dagar han inte känns igen igen mig eller min far. Att med TV-spel som medium nu ut till miljontals personer och hjälp till att stötta den kriminellt underfinansierade forskningen är den bästa sysselsättningen man kan önska sig. 2020 är året då vi spräcker en miljon i donationer, säger Fredrik Lidholt, grundare European Speedrunner Assembly

För Sophia Du Rietz, marknadsansvarig på Alzheimerfonden, förändrades livet när hennes man fick sin diagnos 2019.

- Alzheimerfonden är en insamlingsstiftelse som fokuserar på att samla i medel till förmån för forskningen kring demenssjukdomar. Vårt vetenskapliga råd granskar alla forskningsansökningar och väljer ut de mest lovande projekten. Dessutom ger vi stöd till vårdanställda som vill förkovra sig inom demensområdet genom Silviacertifieringen och vi engagerar oss i olika projekt, bland annat Fight Dementia där vi stöder och främjar livet för de unga anhöriga. Vi stöttar också #omsorgsrörelsen - ett upprop för äldreomsorgen, i sviterna av coronapandemin. Vi är extra glada att vi i år igen får vara förmånstagare till detta stora globala evenemang.

 

Läs mer om sommarens stora spel- och välgörenhetsevenemang på www.alzheimersgameover.com
Följ livesänndningen på https://www.twitch.tv/esamarathon

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin