Guldtavlan som fick ett nytt hem hos Djurgårdens fotbolls kansli

2020-02-04

På äldreboendet Villa Basilika i Tyresö satte Moa Engström igång ett spännande konstprojekt. Resultatet blev tavlan ”Tell me a story” som går i guld, rött och blått. I fredags blev Djurgårdens IF ägare till konstverket som går i klubbens färger. Pengarna går oavkortat till Alzheimerfonden.

–Jag känner mig så glad och hedrad. Det kändes så rätt att Djurgården fick köpa tavlan. När de vann SM-guldet tänkte jag ”herregud det är deras guldtavla”. Det är roligt att vårt första projekt blev så bra. Jag tror att en lycklig stjärna lyser på våra äldre. Och det känns så bra att pengarna går till Alzheimerfonden.

Moa Engstrom, är aktivitetsansvarig på äldreboendet Villa Basilika för demenssjuka, och mycket stolt när hon tar emot i ljusa samlingsrummet. Det var här det vackra konstverket skapades under en vecka i höstas. Moa som själv är hobbykonstnär fick idén att jobba med konst med de boende som alla har någon form av demenssjukdom. Tio personer ville vara med och måla.

– Jag valde kontrastrika färger och plockade fram stora penslar, rollar och spackelspadar. Utgångspunkten var att det inte finns något rätt eller fel när man målar. Och de skulle inte känna någon stress kring skapandet.

En och en fick konstnärerna komma ner till samlingssalen och pröva sig med fram med penslar och färger över den stora pannån. Fram växte konstverket som har fått namnet ”Tell me a story”. Och det var precis det som hände.

–En kvinna som tidigare varit sömmerska plockade fram minnen från sitt yrkesliv när hon målade. En man som är född i Göteborg mindes när han som liten pojke målade sjöbodar. Doften av färgerna triggar igång minnen. Att måla är otroligt rogivande. Att använda fantasin skapar ett lugn.

–Jag blev varm i hjärtat när jag såg hur de som målade påverkades i nuet och sa att de ville göra det igen, säger Moa och berättar att det finns guldstänk i målningen. För att de som inte ser så bra ska kunna stå vid tavlan och ”känna konsten”.

Villa Basilika har sedan tidigare har ett fint samarbete med Djurgården IF. Bland annat har klubben sett till att de boende fått åka och titta på en fotbollsmatch. Bland de boende finns en dam som är en trogen Djurgårdensupporter och nyligen firade sin 80-årsdag med att se en av klubbens hockeymatcher.

Fredagen den 31 januari kom en liten delegation bestående av Alzheimerfondens generalsekreterare Liselotte Jansson, Johan Garpenlöv, förbundskapten för Tre Kronor och ambassadör för Alzheimerfonden och Filip Lundberg Verendel, hållbarhetsansvarig på Djurgården, till Villa Basilika för att vara med när konstverket bytte ägare. Nu hänger det på Djurgårdens kansli och har gott sällskap av klubbens guldpokal.

alla.jpg

–Det är så fint att Djurgården hjälper våra äldre med fina aktiviteter. Genom att köpa konstverket och ge pengarna till Alzheimerfonden går pengarna till forskning som kan hjälpa de äldre.

Att det allra första konstverket blev så bra och att det blev sålt har gett Moa mersmak. Hon har redan börjat planera för nästa konstprojekt.

–Jag tror att temat får bli våren och att tavlan får gå i silver. Den här gången behöver vi inte planera så mycket utan kan fokusera på att låta kreativiteten flöda.

Moa har stora planer för framtiden och hoppas att konstnärerna på Villa Basilika ska kunna ställa ut nästa år. Hon hoppas också att sättet att jobba med konst ska sprida sig till många boenden runt om i landet.

–Det är magi när den som är demenssjuk kan släppa sina symptom en stund.

garpenlöv.jpg

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin