Annika Jankell blir ny ambassadör för Alzheimerfonden

2020-09-16

Journalisten och programledaren Annika Jankell leder den livesända digitala temakvällen för att uppmärksamma Internationella Alzheimerdagen den 21 september. Nu blir hon också ambassadör för Alzheimerfonden.

–Det är ett ärofyllt uppdrag. Jag ska göra mitt bästa, säger Annika Jankell. 

Den 21 september blir en oförglömlig dag för mig, berättar Annika på telefon:

–Det blir en fantastisk kväll med så många kunniga medverkande. Jag samtalar med världsledande forskare, anhöriga och personer som på olika sätt arbetar med demensfrågor. Det är väldigt märkligt att inte någon av våra stora tv-kanaler gör ett insamlingsprogram om demenssjukdomar som berör så oerhört många. Alzheimers sjukdom kallas ju, inte för intet, för en anhörigsjukdom. Varje år insjuknar 25 000 personer – hur många anhöriga blir inte det som stöttar och vårdar? 

–Jag hoppas självklart att vår temakväll som sänds den 21 september ska väcka folk och skapa ett engagemang som gör att vi kan få in mycket pengar till forskningen. Men jag hoppas också att programmet kan ge tröst, kraft och styrka – att alla vi som är drabbade känner att vi kan hjälpa varandra.

Du engagerar dig mycket i anhörigfrågor och har bland annat en egen pod som heter ”Inte utan min mamma”.

–Ja, det började när mamma blev sjuk och jag famlade runt i medberoendevärlden, försökte skydda min mamma för att andra inte skulle ”märka" att hon inte riktigt var som vanligt. Det har varit en jättelång resa från tiden när det var något som inte stämde, första mötet på Minnesmottagningen och diagnosen Alzheimer till det fina boende där mamma bor idag. Att arbeta med frågorna kring demenssjukdomar tror jag är ett sätt att ta kontroll över vad som händer men också ett medmänskligt behov. Jag vill hjälpa andra som jag själv hade velat bli hjälpt.

Vad är det jobbigaste du har råkat ut för under din resa med mamma?

–Att kämpa mot biståndshandläggare vars uppgift är att hålla i statens plånbok, men som inte alltid har vare sig kunskap eller utbildning kring demenssjukdomar. Som misstänkliggör ens mamma som kan skärpa sig en kvart under ett besök men sedan inte hitta till sin egen toalett. Det var sjukt tufft att bli misstrodd och misstänkliggjord. Självklart är det en existentiell frustration att se den man älskar gradvis tappa sina minnen och funktioner. Att på nära håll uppleva så många steg innan mammas eget kämpande mot sjukdomen gick över i acceptans. Att följa detta på första parkett är tungt. Man känner sig så maktlös. Att inse att det inte finns någon bromsmedicin, något botemedel, mot denna fasansfulla sjukdom är oerhört smärtsamt, säger Annika och berättar att hon bara för en stund sedan talade med sin mamma på Facetime.

–Det var lite ”snurrisnurr” men det känns så bra nu i och med corona att personalen ringer upp mig och jag får se och tala med mamma. Jag längtar efter henne varje sekund. Jag blir lugn när jag ser att de har kammat henne, att hon är fin och har det bra. Jag har haft tur som har hittat det stället hon bor på, det är fräscht och fint, maten är god och personalen är fantastisk. Jag fick en nästan overkligt euforisk känsla när jag hörde nyheten om att de äntligen ska lätta på besöksförbudet från och med den 1 oktober.

Hur har din mammas sjukdom påverkat dig på ett personligt plan?

– Svårt att säga. Man lever med ett litet vemod i hjärtat, som ett långsamt farväl. I mitt vardagliga liv rullar livet på. Sorg och lycka går hand i hand. Jag tror att jag blivit lite mer rädd om den tid jag har, tar inte livet för givet som förr. Idag njuter jag mer av en bra dag och tänker mer på att livet är förgängligt.

I maj var Annika Jankell moderator när Alzheimerfonden sjösatte omsorgsrörelsen – en insamling i syfte att underlätta tillvaron för de sköra äldre med Alzheimer och andra demenssjukdomar. På måndag kväll kan vi alltså se och lyssna på Annika Jankell här på hemsidan när hon bland annat samtalar med de kända forskarna Henrik Zetterberg, Miia Kivipelto och Ingmar Skoog. Dessutom tar hon nu på sig uppdraget som ambassadör för Alzheimerfonden.

–Det känns fantastiskt. Jag har många erfarenheter att bidra med och vill göra vad jag kan för att sprida information om alzheimer och andra demenssjukdomar.

–Vi måste öppna ögonen för hur de här sjukdomarna accelererar. WHO har deklarerat att antalet insjuknade i världen kommer att fördubblas fram till 2050. Det är bråttom att få fram botemedel. Jag känner mig väldigt hoppfull – att forskarna är nära ett genombrott. Det känns bra. Inte minst för kommande generationer.

Se Alzheimerdagen den 21 september 2020 här.

 

 

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin