TV-spelmaraton samlade in 486 000 kr till Alzheimerfonden

2020-08-03

Från 24 juli - 2 augusti har European Speedrunner Assembly anordnat ESA Summer Online som kan beskrivas som en internationell spelfestival där man kombinerar speedrunning med välgörenhet. Tillsammans med Alzheimerfonden samlar man in pengar till projektet Alzheimers Game Over för forskning kring sjukdomen. Med anledning av coronapandemin blev hela eventet onlinebaserat och sändes via plattformen Twitch.tv.

2,4 miljoner personer världen över följde eventet hemifrån samtidigt som de donerade hela 486 000 kr till alzheimerforskningen. Flera av spelarna satte personligt rekord under sin uppvisning och flertalet världsrekord noterades. 26 juli tillägnades hela dagen till spelet Doom Eternal och världens sju främsta spelare tävlade under 14 timmar för bästa tiden. Två av spelarna slog det gamla världsrekordet men endast en vinnare tog hem vinstsumman.

- Vi har precis som alla andra i dessa tider fått ställa om och anordna eventet enbart digitalt. Även om vi saknar att fysiskt träffas och dela vårt intresse så är det fantastiskt att kunna anordna eventet med en alternativ lösning. Människor världen över saknar något att göra så vi har lyckats kombinera välgörenhet med välbefinnande, säger Fredrik Lidholt, grundare och projektledare för ESA.

Runt om i världen är det många som på något sätt drabbas eller berörs av Alzheimers sjukdom eller en demensrelaterad diagnos. Det är inte bara äldre som drabbas, Alzheimers sjukdom upptäcks också bland många aktiva yngre i medelåldern.

Liselotte Jansson, generalsekreterare för Alzheimerfonden berättar vad pengarna gör för den viktiga forskningen. 

- Forskningen kring kognitiva sjukdomar är tyvärr kraftigt underfinansierad och ligger långt efter många andra forskningsområden som exempelvis cancer. Tack vare ESA och alla fantastiska unga spelare som har bidragit denna vecka kan vi finansiera fler hoppfulla forskningsprojekt för att hitta ett botemedel och motverka Alzheimers sjukdom.

Johan Garpenlöv är ambassadör för Alzheimerfonden och har upplevt sjukdomen på nära håll. Han har därför bidragit till eventet genom att ha kontaktat andra hockeyspelare som har skänkt signerade matchtröjor som auktionerades ut under eventet.

- Alzheimers sjukdom är en av de vanligaste dödsorsakerna men uppmärksammas tyvärr inte i den omfattningen som den borde. Därför vill jag medverka för att öka medvetenheten om sjukdomen så mycket som möjligt.”

Läs mer om sommarens stora speedrunning-event på www.alzheimersgameover.com

doomn.jpg
Världsrekord sattes i spelet Doom Eternal under ESAs nya flaggskepp Break the Record: LIVE

spelare hemma.jpg
En spelare sitter hemma

För mer information kontakta:

Fredrik Lidholt
Grundare och VD European Speedrunner Assembly
fredrik@esamarathon.com
Mobil: 070 337 15 75

Sophia Du Rietz
Marknadsansvarig Alzheimerfonden
sophia@alzheimerfonden.se
Mobil: 072 451 90 80

 

af logo esa.jpg.png

esa logo esa.png

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin