hjärnslaget 2019

Succé för Hjärnslaget i Falsterbo

2019-07-19

Tisdagen den 16 juli avgjordes Hjärnslaget på Flommens Golfklubb i Falsterbo. I år hade tävlingen till förmån för Alzheimerforskningen flyttat söderut och blev en succé med 212 deltagare. Initiativtagaren Helen Alfredsson fanns som vanligt på plats.

IMG_0112.jpg

–Har man en plattform att arbeta ifrån är det ens skyldighet att använda den till något bra, säger golfstjärnan Helen Alfredsson som fanns på plats i Falsterbo för att peppa de 212 golfspelare som anmält sig till Hjärnslaget – tävlingen där överskottet oavkortat går till alzheimerforskningen.

FredrikochMats.jpg

Fredrik Thiis, klubbchef på Flommen GK, berättade varför det kändes viktigt för klubben att engagera sig för alzheimerforskningen.

– Vi har kört Cancerslaget till förmån för cancerforskningen i flera år. Några av våra klubbmedlemmar är drabbade av demenssjukdom och tyckte därför att det var dags att uppmärksamma denna sjukdom. Tävlingsformen scramble där man tävlar i lag om fyra lockar mycket folk. Det här känns jättebra, säger Fredrik och får medhåll av tävlingsledaren Mats Ingvarsson.

–Varenda krona till forskningen är oerhört viktiga. Det här är en klockren idé och engagemanget vi upplever är helt fantastiskt. Det är den största tävlingen vi har under vår Flommenvecka i år.  Med så många tävlande blir det en heldag med prisutdelning vid klockan 8 på kvällen.

IMG_0077.jpg

Mats har själv upplevt sjukdomen på när håll. Hans pappa avled i alzheimer 82 år gammal.

–Det tog tid innan jag förstod vad han hade drabbats av. Hans personlighet förändrades över tid. De sista 3-4 månaderna bodde han på ett hem. Det var ingen rolig resa, säger Mats.

IMG_0046.jpg

Ute vid banan finns Silviasystern Kristina Larsson, Malmö stad, och Eva Bergström Mandl, överläkare vid Minneskliniken på SUS i Malmö, på plats för att svara på frågor från golfspelare som har anhöriga som drabbats av sjukdomen.

–Många tror att de är ensamma om sina upplevelser men alla är med om samma resa och behöver prata. En av de svåraste frågorna är hur länge man ska orka vårda sina närstående. Jag ger rådet att tala med biståndshandläggare på kommunen och fråga vilken hjälp man kan få. Ingen tjänar på att den anhörige sliter ut sig, säger Eva Bergström Mandl och ger Alzheimerfonden beröm för sin insats:

– Det är fantastiskt att Alzheimerfonden jobbar så kraftfullt för att ge ekonomiska möjligheter för att driva alzheimerforskningen framåt.

Kent.jpg

Kent Nilsson, tidigare hockeyproffs, golfspelare och gift med Helen Alfredsson, tillhörde de morgonpigga och var en av de första i startfältet redan 7.30 på morgonen.

– Det är ett grymt bra sätt att få in pengar till forskningen till en sjukdom som vi alla blir berörda av någon gång. Och golf blir inte bättre än så här i Sverige. Det är en fantastisk bana.

 

Fler röster från Hjärnslaget i Falsterbo:

Petra och Anneli.jpg

Petra Lundkvist och Anneli Larsén

–Det känns bra att bidra till en god sak. Jag har själv arbetat med demenssjuka. En av mina bästa vänners mamma fick sjukdomen när hon bara var 52. Det är en fruktansvärd sjukdom, de anhörigas sjukdom, och fler är drabbade än man tror. Det är en mycket god sak detta. Jag hoppas tävlingen återkommer nästa år också, säger Petra Lundkvist.

 

Tjejgänget.jpg

Christina Elmér, Lilleba Ebervall, Eva Stenmarck och Ann-Charlotte Malmros fick stöd av initiativtagaren Helen Alfredsson under tävlingen.

– Jag har själv en man som är drabbad. Att vara med i Hjärnslaget känns nytt och jättebra, säger Christina Elmér.

Hennes lagkamrater håller med och är glada för Helen Alfredssons stöd. Helen har peppat laget under tävlingsrundan:

–Hon tycker att det är kul med en tjejboll och vill ha fler tjejer inom golfen. Här på Flommen ligger vi ändå rätt lika. Det är många kvinnor som spelar.

Marie.jpg

Marie Bryland-Åkerlund

–Min pappa dog förra året i en demenssjukdom. Det var jättejobbigt. Speciellt för min mamma.  När man har levt hela livet tillsammans och så ska det sluta så. Det här initiativet känns jättebra – att spela golf och få in pengar till forskningen.

Killgänget.jpg

Johan Berghult, Fredrick Sjöholm, Albin Larsson och Gustav Lindberg

–Det har gått bra. Mycket bra. Vi ligger 9 under par. 56,4 netto. Det är trevligt att spela golf och att stötta en bra sak.  Jag har en gammelfaster som har fått diagnosen. Hon är hedersmedlem i klubben, säger Albin Larsson.

 

Linus.jpg

Linus Karlsson, Täby Golfklubb

–Vi har kört Hjärnslaget flera gånger hos oss och kommer att fortsätta med det. Jag brinner för att jobba med välgörenhet och volontärarbete. Det ger så mycket mer än bara pengar. Jag tyckte att det var spännande att titta in och se hur de har gjort det här. Förhoppningsvis kan detta bli ett upplägg vi kan köra på flera platser i landet.

Jaqueline.jpg

Jaqueline Ingvarsson

–Vi behöver allt stöd till alzheimerforskningen. Min fina, bästa svärfar gick bort i sjukdomen och jag var med på hela den fruktansvärda resan. Man vill inte att någon ska behöva uppleva det. Men alla är vi kandidater. Hjärnslaget känns jättebra. Jag hoppas på en återkommande tävling.

EvaWaitzfelderNy.jpg

Eva Waitzfelder

–Jag har varit med som volontär sen starten 2011. Jag tycker om att jobba för en god sak. För att genomföra ett sådant här evenemang krävs en vision, ett helhetstänk och även detaljstyrning. Alzheimerfonden är så effektiva i sin organisation och så engagerade. Jag tycker att det är roligt att hjälpa till och så fick min mamma fick sjukdomen på äldre dagar.

Lennart.jpg

Lennart Roquet

–Jag gillar att spela golf och initiativet tilltalar mig. En väldigt god vän fick sjukdomen när hon bara var 48 och gick bort när hon var 53. Det är så tråkigt.

Cirka 160 000 svenskar lider av en demenssjukdom av dem har cirka 70% alzheimer.

Text och foto: Liselotte Fritz

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin