Anhörigläger avesta

Sommarens andra anhörigläger i Sjövik

2019-08-21

I helgen avslutades sommarens andra anhörigläger i Sjövik, ett samarbetsprojekt mellan Avesta Kommun och Alzheimerfonden. Den här gången var deltagarna mellan 18 och 30 år och hade alla en eller två föräldrar med en demenssjukdom.

Unga anhöriga har ett stort behov av stöd och att träffa andra i samma situation. Under lägerhelgen satt många uppe och pratade till sent in på nätterna – diskuterade, tipsade varandra, jämförde och konstaterade hur ojämlik demensvården kan vara i Sverige. Någon hade fått bra hjälp av sin kommun medan någon annan i likvärdig situation fått avslag på samma begäran.

Även om deltagarna har olika slags erfarenhet av att ha en förälder med demenssjukdom – en var till exempel bara 8 år när hennes pappa insjuknade – är känslorna ofta desamma: frustration, sorg och dåligt samvete.

Initiativtagarna till lägret, demenssjuksköterska Gudrun Strandberg och anhörigkonsulent Katrin Lindholm, ser att många mår mycket dåligt. Något som deltagarna själva också berättar.

– De löper stor risk att drabbas av hälsoproblem när de får så dåligt eller inget stöd alls, påpekar Gudrun och Katrin.

Att träffa andra unga anhöriga är en ny och positiv upplevelse för många på lägret. Bara den som faktiskt har varit i samma situation kan verkligen förstå hur det är.

– Det är ovärderligt att möta andra i samma sits. Vi har både gråtit och skrattat tillsammans den här helgen. För man måste ju också kunna skratta åt eländet, säger en av deltagarna som också provade på den akupunktur som erbjöds.

– Det var så häftigt. Jag kom i kontakt med min kropp och mina känslor. Stressen försvann och plötsligt kunde jag röra på huvudet ordentligt.

Utöver rekreation, avslappning och behandlingar hölls föreläsningar av olika experter: en Silvialäkare, en jurist och en expert på demenssjukdomar.

Petra Tegman, biträdande verksamhetschef på Stiftelsen Silviahemmet, var med hela helgen som ett extra stöd för deltagarna. Hon höll också en uppskattad föreläsning om bemötande.

samtal.jpg

– Det är en sorglig situation de unga anhöriga hamnat i och många plågas av ständigt dåligt samvete för att de inte orkar hantera allt. Det har vi pratat jättemycket om den här helgen – att de faktiskt får lov att fokusera på sig själva, att de måste söka hjälp. Och kräva hjälp när de nekas det.


Kommande helg hålls ytterligare ett läger för samma åldersgrupp, denna gång i Örnsköldsvik. Läs mer här.

utomhus.jpg

elda1.jpg

måleri 3.jpg

moa.jpg

massage.jpg

frukt.jpg

naturbild 1.jpg

Text och foto: Christina Nemell, Svenskt Demenscentrum

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin