Henrik Frenkel blir ambassadör för Alzheimerfonden

2019-10-07

Henrik Frenkel, affärsjournalist, under många år chef för nyhetsprogrammet Aktuellt i SVT, blir ny ambassadör för Alzheimerfonden.

– Varje år får cirka 25 000 personer en demensdiagnos. De kan fylla Globen i Stockholm. Var ser man alla dem? Vi hör anhöriga och läkare prata om sjukdomen men de som själva fått diagnosen hörs inte, syns inte. Jag vill bryta stigmat kring världens mest kända okända sjukdom, säger Henrik Frenkel.

Henrik Frenkel har mer än trettio års erfarenhet av att arbeta med affärsjournalistik inom radio, tv och press. Han har bland annat varit chefredaktör för Veckans affärer, startade tidningen Chef på 1990-talet och har i många år varit en uppskattad moderator och programledare.  Det var i april i år som han fick diagnosen MCI (mild kognitiv minnesstörning) med trolig utveckling till Alzheimer. Kort tid efter beskedet började han blogga om sina tankar kring sjukdomsbeskedet. Hans blogg har fått ett mycket stort gensvar.

–Många drabbade och anhöriga har hört av sig, tackat mig och sagt att livet hade blivit så mycket enklare om de inte lagt ner så mycket energi på att dölja sjukdomen. Det känns som att min blogg har öppnat upp någonting. Jag formulerar mig enkelt och försöker att inte vara sentimental. Jag vill inte att folk ska synd om mig. Jag vill att de ska lyssna.

För Henrik Frenkel känns det som ett naturligt steg att engagera sig i Alzheimerfondens arbete och att bli ambassadör:

–Det behövs mer forskning kring de kognitiva sjukdomarna. Pengarna är det enda som kan hjälpa. Alzheimer är världens mest kända och okända sjukdom. Alla har hört talas om den, men få vet något om den, säger Henrik Frenkel och fortsätter.

–Det känns som ett spännande samarbete. Jag kände direkt att Alzheimerfonden är en snabbfotad organisation. Som gammal entreprenör gillar jag när det går undan. Genom samarbetet får jag också en bra kanal för att nå en intresserad publik till min blogg och min podd som jag snart lanserar.

Läs Henriks blogg: ”Hjälp jag har Alzheimer” på henrikfrenkel.com

Den 13 oktober släpps Henrik Frenkels podd som finns att lyssna på hans egen och Alzheimerfondens hemsida.

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin