bike for dementia

34-åriga Kristian cyklar jorden runt till förmån för alzheimerforskningen

2019-06-17

I helgen cyklade tusentals cyklister i mål efter Vätternrundan, ett av världens största motionslopp och en årlig morot för många cyklister. Att cykla 300 kilometer runt Sveriges näst största sjö är minst sagt en imponerande prestation, men att göra som Kristian Halfwordson och cykla jorden runt är en helt annan utmaning. Under två år cyklar den 34-åriga äventyraren genom minst 34 länder på alla fem kontinenter för att samla in pengar till forskningen kring Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar.

Kristian trampar alltså i skrivande stund 40 000 kilometer ensam runt jorden, vilket motsvarar ungefär 133 Vätternrundor. Nu pratar vi alltså inte om att cykla på en aerodynamisk racercykel som kostar mer än en bil, utan en fullpackad stålhoj med allt från tält, sovsäck och kläder till tandborste.

Så hur får man en sådan galen idé som att cykla jorden runt? För Kristian handlade det om att bryta sig loss från sitt jobb inom försäkringsbranschen, som inte skänkte någon glädje, för att förverkliga sin dröm. Men det är inte bara för sin egen skull som Kristian gör den här resan, utan även för att samla in pengar till forskning kring demens och öka folks medvetenhet kring demenssjukdomar.

- Demens är en folksjukdom av epidemiska proportioner och kostar det globala samhället över tusen miljarder dollar varje år. Mängden forskningsmedel som avsätts till området är också skrämmande litet och jag hoppas kunna bidra till att fler får upp ögonen för detta, säger Kristian Halfwordson.

Kristian startade sin resa i september 2018 på Gärdet i Stockholm. Sedan dess har han korsat både USA och Europa där han haft många möten med människor, jagats av hundar och tagit sig genom tuffa och vackra bergspass. I nuläget befinner han sig i Turkiet med Asien som nästa hållplats.

Under sin resa driver Kristian en välgörenhetsinsamling till förmån för Alzheimerfonden där varje bidrag, litet som stort, betyder oerhört mycket. Stöd Kristians insamling med ett bidrag och hjälp honom och demensforskningen framåt.

Ge ett bidrag till Bike for Dementia.

Besök hemsidan Bike for Dementia.

Följ Bike for Dementia på Facebook.

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin