alzheimerdagen

Välbesökt och hoppfull Alzheimerdag

2018-09-24

Alzheimerdagen firades i Aula Medica på Karolinska Institutet i Solna med skådespelaren Figge Norling som moderator och entusiastisk guide genom ett fullspäckat program.

Alzheimerdagen_ZIM_9890.jpg

Alzheimerdagen_ZIM_9887.jpg

Emilia Halldén, ung anhörig, inledde Alzheimerdagen med att läsa första kapitlet ur sin kommande bok – ”Varifrån kommer regnet”. Titeln kommer av att hon en dag när hon träffade sin alzheimersjuka pappa var tvungen att försöka förklara för honom vad det var som föll från himlen. Boken, som kommer att kunna köpas kapitelvis, är en naken skildring av hur sjukdomen drabbar en familj, som aldrig blir sig lik igen.

Alzheimerdagen_ZIM_9894.jpg

Efter Emilias känslosamma inledning tog Niklas Marklund, professor i neurokirurgi i Lund, över scenen med en spännande föreläsning om kopplingen mellan traumatiska hjärnskador och demens.
–Jag har opererat många patienter med svåra hjärnskador och tittat mycket på hjärnskador kopplade till idrotten. Många lider. Det finns många anledningar att forska vidare och göra saker bättre, berättade Niklas Marklund för Figge Norling.

Alzheimerdagen_ZIM_9909.jpg

Ewa-Maria van der Kwast, kontorschef och affärsutvecklare, Familjens Jurist talade om vikten av att upprätta en framtidsfullmakt – vilket är möjligt även i Sverige sedan sommaren 2017.

Alzheimerdagen_ZIM_9958.jpg

Alzheimerdagen_ZIM_9926.jpg

Alzheimerfondens generalsekreterare Liselotte Jansson fick många applåder när hon talade om fondens arbete med att samla in pengar och fördela dem bland forskare som kämpar för att hitta en lösning på alzheimergåtan. Till skillnad från många andra sjukdomar finns idag varken botemedel eller bromsmediciner.

Alzheimerdagen_ZIM_9934.jpg

Alzheimerdagen_ZIM_9948.jpg

Alzheimerdagen_ZIM_9950.jpg

–Det känns extra speciellt att dela ut det här priset idag, eftersom jag precis har fått reda på att min pappa har en dubbel demensdiagnos, berättade Anders Nilsson, affärsansvarig på Fondkistan.

Stiftelsen Fondkistan forskningspris på 200 000 kronor gick i år till en mycket glad Alina Solomon, docent i neuroepidemologi. Alina Solomon höll en intressant föreläsning om FINGER-studien och dess positiva resultat.

Alzheimerdagen_ZIM_9994.jpg

–Det går att förebygga och senarelägga demenssjukdomar med en cocktail av åtgärder. Hoppet behöver inte bara stå till nya läkemedel, berättade Alina Solomon.

Alzheimerdagen_ZIM_0010.jpg

Alzheimerdagen_ZIM_0008.jpg

Lika hoppfull inför framtiden var också Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet. Han och hans forskningsteam har kommit på en ny teknik för att mäta proteinet Tau, som är den andra viktiga indikatorn på Alzheimers sjukdom. Förhoppningsvis kommer metoden att kunna börja användas i sjukvården inom två-tre år.

Alzheimerdagen_ZIM_0028.jpg

Alzheimerdagen_ZIM_0031.jpg

Innan programmet avslutades tog Alzheimerfondens generalsekreterare Liselotte Jansson upp Alzheimerfondens nya ambassadörer Mikael och Karin Hessle på scenen. Mikael, 51 år, som är pilot och fick diagnosen alzheimer för ett år sedan hade på morgonen tillsammans med sin fru Karin suttit med i TV4:s morgonsoffa och berättat om det nya livet med sjukdomen.

–När jag fick beskedet fick jag en livskris, men sen tog vi nya tag. Nu har vi hittat ett nytt sätt att leva. Vi har förenklat vardagen. Vi kör After Ski varje kväll – vi tar ett glas vin eller en öl, pratar om dagen som varit.

En gripande avslutning på en kunskapsspäckad dag fylld av mycket känslor och värme.

Du kan ladda ner alla talares presentationer nedan (längst upp om du använder dator).

Foto: Stefan Zimmerman

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin