bioarctic alzheimers sjukdom

Ny studie ger hopp åt Alzheimersjuka

2018-10-30

Vetenskapligt genombrott när BioArctic presenterade positiva data från stor klinisk studie i tidig Alzheimers sjukdom.  

- Vi gör vårt yttersta för att ta fram innovativ och effektiv sjukdomsmodifierande behandling till patienter med tidig Alzheimers sjukdom – en behandling som påverkar den underliggande sjukdomspatologin, säger Hans Basun, medicinchef på BioArctic.  

BioArctic är ett svenskt forskningsintensivt biofarmabolag med målsättning att utveckla nya behandlingar som angriper orsakerna till sjukdomar som drabbar det centrala nervsystemet. De har bland annat studerat hjärnor från Alzheimerpatienter och fann plack som huvudsakligen består av fibriller av amyloid-beta.  

- Vi upptäckte att dessa lösliga och aggregerade former av amyloid-beta är skadliga för hjärnan. 856 Alzheimerpatienter deltog i den 18 månader långa studien med olika doser av BAN2401. Och det här är den första studien som faktiskt ger ett hopp till patienter med Alzheimers sjukdom, säger Hans Basun, medicinchef på BioArctic.  

Målet med BioArctics första läkemedelskandidat BAN2401 är att stoppa eller fördröja den kontinuerliga kognitiva nedsättningen hos Alzheimerpatienter. Projektet bygger på professor Lars Lannfelts innovativa forskning vid Uppsala universitet.  

- Det är fantastiskt roligt att vi har sett en bra effekt på kognition och dessutom en bra effekt på biomarkörer. Det här är ett genombrott och man kan säga att nu börjar det hända något på läkemedelsfronten. Det är svårt att utveckla läkemedel mot hjärnans sjukdomar, men det går, säger Lars Lannfelt, professor i geriatrik vid Uppsala universitet och medgrundare av BioArctic.  

Idén bakom antikroppen BAN2401 fick Lannfelt redan 1999 när han hittat den så kallade ”arktiska” mutationen i en familj från övre Norrland. De positiva studieresultaten från fas 2b-studien har väckt stort intresse i hela Alzheimerfältet, men även hos patienter, anhöriga och investerare.  

- Resultatet har tagits emot på ett helt fantastiskt sätt. Det är väldigt glädjande för patienterna och deras anhöriga, men även för mig personligen och de många forskare som genom åren varit inblandade i projektet, säger han och betonar att det här är viktigt för fältet efter alla misslyckanden.  

Antikroppen BAN2401 är utvecklad i ett strategiskt samarbete med det japanska läkemedelsföretaget Eisai. Hans Basun berättar att de just nu väntar på svar från de amerikanska och europeiska läkemedelsmyndigheterna om det fortsatta utvecklingsprogrammet.  

- Jag tror att vi kommer att behöva göra en till likartad studie, men vi har föreslagit att det räcker med den här studien eftersom resultatet är väldigt positivt, säger han.  

Om BioArctic inte behöver göra en ny studie tror Hans Basun att de kan presentera ett läkemedel på marknaden om cirka ett år. Men om det blir som han tror får patienterna vänta två till tre år innan de kan få ta del av det nya preparatet.  

- Om det blir fler studier kommer det att finnas en möjlighet för svenska patienter att delta. Det känns bra att Sverige är en del av den här upptäckten och att vi kan erbjuda ett litet hopp till de som är sjuka i Alzheimers sjukdom, säger han.  

Fakta BioArctic 

BioArctic är ett svenskt forskningsintensivt biofarmabolag som grundades 2003 av professor Lars Lannfelt och dr. Pär Gellerfors för att utveckla betydelsefulla och banbrytande upptäckter gjorda av professor Lannfelt vad gäller Alzheimers sjukdom. BioArctics mål är att utveckla nya behandlingar som angriper orsakerna till sjukdomar som drabbar det centrala nervsystemet.  

Källa: BioArctic  

 

 

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin