demens förebyggs av kondition

God kondition i medelåldern minskar kvinnors risk för demens

2018-03-15

Kvinnor som är i bra fysisk kondition i medelåldern löper nästan 90 procent lägre risk för att utveckla demens i hög ålder jämfört med kvinnor med genomsnittlig kondition, visar en studie från Sahlgrenska akademien i Göteborg.

- Jag är förvånad att fynden är så starka, att bra kondition skyddar mot Alzheimer och demenssjukdomar det var inte så förvånande men att det var så starka fynd det är jag förvånad över, säger Ingmar Skoog som är professor och föreståndare för Agecap, centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, i en intervju med Sveriges Radio.

Ingmar Skoog är en av världens ledande forskare inom sitt område. Han har arbetat med befolkningsstudier av äldre i Göteborg sedan 1984 med fokus på demens och andra psykiska sjukdomar hos äldre. 2017 fick Ingmar Skoog Alzheimerfondens stora forskningspris och ett forskningsanslag på 2,5 miljoner kronor.

- Har man en livsstil som ger bra kondition så har man betydligt mindre risk att få Alzheimers sjukdom som gammal, säger Ingmar Skoog.

Den 26 maj anordnar Alzheimerfonden tillsammans med Vardaga den tredje upplagan av Alzheimerloppet. Motionsloppet arrangeras för att uppmärksamma Alzheimers sjukdom och stödja den viktiga demensforskningen - vårt enda hopp i kampen mot alzheimer. Alla som vill är välkomna att springa (eller gå) 5km för hjärnan!

Läs mer om Alzheimerloppet här.

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin