Drottning Silvia delade ut priser till alzheimerforskare

Drottning Silvia delade ut priser till alzheimerforskare

2018-04-20

Under den högtidliga diplomeringsceremonin på Kungliga slottet diplomerades och dekorerades den fjärde kullen Silvialäkare och de allra första Silviaarbetsterapeuterna och Silviafysioterapeuterna. H.M. Drottning Silvia delade ut två forskningspriser. Ingmar Skoog tog emot ”Alzheimerfondens stora forskningspris” på 2,5 miljoner kronor och Michael Schöll tilldelades ”Drottning Silvias pris till en ung alzheimerforskare”.

Ingmar Skoog är professor, psykiatriker och föreståndare på Centrum för Åldrande och Hälsa (AgeCap), vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Han får priset för sin åldersrelaterade studie där han undersöker hur markörer för Alzheimers sjukdom i ryggvätska är relaterade till hjärnans biologiska process hos 70-åringar som inte utvecklat demens.

- Det kändes verkligen roligt att få det stora forskningspriset och forskningsanslaget. Priset innebär att vi kan upptäcka olika sätt att förebygga demenssjukdomar och kan även leda till att vi hittar ledtrådar till nya behandlingsmöjligheter.

38-årig forskare

Dagens andra pristagare var Michael Schöll, 38 år och verksam vid Göteborgs universitet, som tog emot ”Drottning Silvias pris till en ung alzheimerforskare”. Priset får han för sin medicinska avbildningsteknik som ska kunna identifiera hjärnans sjukdomsprocesser.

- Jag känner mig väldigt hedrad över att ha tilldelats detta betydelsefulla pris. Min grupp och jag studerar tidiga förändringar i hjärnan som är associerade med en senare utveckling av Alzheimers sjukdom bland annat med hjälp av en hjärnavbildande metod som heter positronemissionstomografi. Vi kommer att kombinera nya metoder som att mäta synaptisk densitet i kombination med etablerade mått på Alzheimerrelaterad patologi i den levande hjärnan i olika kohorter med varierande riskprofiler för att utveckla Alzheimers sjukdom.

Yanan_Li_180418_0213.jpg

Yanan_Li_180418_0212.jpg

Yanan_Li_180418_0219.jpg

Yanan_Li_180418_0074.jpg

Yanan_Li_180418_0077.jpg

Yanan_Li_180418_0207.jpg

Yanan_Li_180418_0243.jpg

Yanan_Li_180418_0321.jpg

Bengt Winblad, Michael Schöll och Ingmar Skoog

Foto: Yanan Li, Silviahemmet

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin