blodprov upptäcka  alzheimer

Blodtest kan upptäcka tidig alzheimer

2018-02-01

Japanska forskare har upptäckt ett särskilt protein i blodet som markerar när det är på väg att samlas amyloida plack i hjärnan. Det innebär att ett enkelt blodprov skulle kunne avslöja tidig utveckling av Alzheimers sjukdom, enligt en stor studie publicerad i tidningen Nature.

Forskarna bakom studien hoppas att blodprovet ska kunna användas för screening, omfattande provtagning av befolkningen, för att tidigt upptäcka Alzheimers sjukdom.

– Att ta ett blodprov och avläsa hjärnans kemi är något som vi drömt om länge, säger Bengt Winblad, professor i geriatrik vid Karolinska Institutet, till Sveriges Radio.

Enligt den så kallade amyloidhypotesen orsakas alzheimer av en sjukling ansamling av ett visst protein kallat beta-amyloid i hjärnan, vilket leder till att det bildas plack som skadar nervcellerna.

För att upptäcka om man har en stor ansamling av beta-amyloid krävs både PET-skanning av hjärnan och ryggmärgsprover, något som professor Bengt Winblad anser vara både dyrt och opraktiskt.

– Det är väldigt tidskrävande och kostsamt, så det är en oerhörd fördel om vi kan ta ett blodprov för att avläsa det här, säger han.

 

Läs mer: SverigesradioNature

 

 

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin