Läger 2018

2018-09-13

Under sommaren 2018 hölls tre läger, ett i Skåne, ett i Avesta och ett nytt läger i Örnsköldsvik. Sammanlagt fick 42 ungdomar och unga vuxna samt 8 föräldrar möjlighet att delta.

 

Läger i Skåne 29 jun -2 jul 2018

Sommarens första läger hölls i natursköna Backåkra, utanför Ystad för barn mellan 7-17 år. Backåkra bjöd på en härlig helg med fint väder och en hel del aktiviteter som lockade till skratt. Dessutom fick man besök från Ystads kommunalråd Kenneth Mårtensson.

 

B.jpg

Backåkra Vandrarhem.jpg

Balans.jpg

Då åker vi.jpg

IMG_0584.jpg

IMG_0522.jpg

spettkaka-ystad.jpg

IMG_0587.jpg

IMG_0515.jpg

 

Läger i Avesta 17-20 aug 2018

På lägret i Avesta fanns möjlighet till att träffa specialister som läkare, och expertis inom demensområdet. Svenskt Demenscentrum uppmärksammade lägren genom att donera 10 000 kronor av doktor Wilhelmina Hoffman som också förläste och svarade på frågor. Dagny Wikström (Demens-Dagny) och Kerstin Lundström föreläste om bemötande, juridik, hjälpmedel mm. På lägret fanns också ungdomsledare som varit eller är i samma situation som deltagarna. Dem berättar om sina erfarenheter och detta startar ofta upp att övriga delar med sig av hur man har det.

Det är viktigt att inte allt fokus hamnar på den som är sjuk, utan också hur de unga kan försöka fokusera på att leva sitt eget liv. Och försöka göra det utan att skuld och skam styr de val man gör.

Nytt för i år var träningspass först box-it och sedan yin yoga för dem som så önskade. Actic i Avesta ställde upp helt ideellt med tränare och material för detta. Dessutom var det också samtalsgrupper både i större grupp och i mindre grupp, med samtalsledare. Det fanns också möjlighet till helt enskilda samtal för dem som önskade det

 

Anna och Alexandra.jpg

bad.jpg

balans.jpg

demens-Dagny.jpg

fiske.jpg

hitta vänner.jpg

lösningen.jpg

Wilhelmina fråga doktorn.jpg

yin yoga.jpg

Yin yang yoga med Actic.

 

Läger i Örnsköldsvik 24-27 aug

Vid vackert belägna Höga kusten i Örnsköldsvik anordnades för första gången ett sommarläger för unga anhöriga mellan 18-30 år. Där deltog 17 unga anhöriga från olika delar av landet för att få information om demenssjukdomar och lära känna andra i samma situation.

Övik1.jpg

Övik2.jpg

Övik4.jpg

Övik3.jpg

 

Vill du veta mer om lägren?

Läs mer om Läger för unga anhöriga här.

Kontakta någon av projektledarna:

Katrin.jpg

Katrin Lindholm
Tel 0226–64 58 92
E-post: katrin.lindholm@avesta.se

Gudrun.jpg

Gudrun Strandberg
Tel 0226–64 57 84
E-post: gudrun.strandberg@avesta.se

Tove Wiik
Tel 0722-40 31 12
E-post: tove@alzheimerfonden.se


Tack till kommunerna som gör lägerverksamheten möjlig:

Avesta kommun, Malmö stad, Eslövs kommun, Svedala kommun, Ystads kommun, Luleå kommun, Mora kommun, Sollefteå kommun, Sundsvalls kommun, Timrå kommun, Landstinget Västernorrland, Härnösands kommun, Kramfors kommun, Ånge kommun, Örnsköldsviks kommun.

 

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin