Yoshinori Ohsum får Nobelpris för upptäckter kring autofagi
2016-10-04
Yoshinori Ohsum tilldelas årets Nobelpris i medicin eller fysiologi för sina upptäckter kring autofagi. Nedsatt autofagifunktion kan kopplas till cancer, Parkinsons sjukdom, typ 2 diabetes och Alzheimers sjukdom.
Pressmeddelande från Nobelförsamlingen:
2016-10-03
Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet har idag beslutat att
Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2016
skall tilldelas
Yoshinori Ohsumi
för hans upptäckter av mekanismer för autofagi
Sammanfattning
Årets Nobelpristagare har upptäckt och klarlagt maskineriet som styrautofagi, en fundamental process för nedbrytning och återvinning av cellens egna beståndsdelar.
Begreppet autofagi härstammar från grekiskans auto som betyder "själv" ochphagein som betyder "äta". Autofagi betyder alltså "självätande". Begreppet myntades under 1960-talet då man observerade hur delar av cellens innehåll omslöts av membran och bildade så kallade vesiklar som sedan transporterades vidare till lysosomen, en cellulär återvinningsstation för nedbrytning av biologiskt material. På grund av svårigheter att studera fenomenet var det mesta okänt fram till dess att Yoshinori Ohsumi genom en serie briljanta experiment i vanlig bagerijäst under tidigt 1990-tal identifierade gener som har betydelse för autofagi. Med dessa kunskaper som utgångspunkt kunde han sedan klarlägga de bakomliggande mekanismerna och visa att även celler från människa använder samma sofistikerade maskineri.
Ohsumis upptäckter har resulterat i ett paradigmskifte i vår förståelse av hur celler bryter ner och återvinner cellulärt material. Genom att studera det maskineri som Ohsumi upptäckt, vet vi idag att autofagi är fundamentalt för viktiga fysiologiska processer, bland annat för cellers förmåga att hantera näringsbrist och infektioner. Mutationer i gener av betydelse för autofagi kan orsaka ärftliga sjukdomar. Störningar i autofagi-processen kan bidra till bland annat cancer och neurologiska sjukdomar.
Läs mer på Nobelförsamlingens hemsida.