miia kivipelto riskfatorer alzheimers sjukdom demens

Så kan du träna hjärnan för att minska risken för Alzheimers

2017-12-07

Hjärnan är det mest värdefulla organ som vi har, men precis som resten av kroppen behöver den näringsrik kost och motion för att må bra. Professor Miia Kivipelto har tagit fram en nordisk studie som visar att man kan minska risken för minnesstörningar med nästan 30 procent – genom livsstilsförändringar.

Det är svårt att greppa det man inte ser, men man faktiskt kan träna hjärnan för att minska risken att drabbas av minnesproblem och demens. Miia Kivipelto är professor i klinisk geriatrik vid institutionen för Neurobiologi, Vårdvetenskap och Samhälle på Karolinska Institutet. Sedan 2009 har hon arbetat med att ta fram en studie som hon kallar för FINGER*. Det är den första interventionsstudien i världen och visar att det går att minska risken att drabbas av minnesstörningar genom livsstilsförändringar med nästan 30 procent. 

– Fysisk aktivitet är alltid bra. Om du inte har rört på dig tidigare kan en kort promenad några gånger i veckan göra stor skillnad. Du behöver inte bli elitidrottare. Det är även bra för hjärnan att göra motion till en social aktivitet. Gå ut och promenera med en vän – eller testa gruppträning på gymmet, säger hon.

En balanserad kost är också viktig för att förebygga uppkomsten av demenssjukdomar. Miia Kivipelto förklarar att hälsosam och näringsrik mat är bra för alla åldrande hjärnor.

– Jag rekommenderar nordisk mat fylld av grönsaker, frukt, fisk och naturliga oljor. Bytt ut smöret mot till exempel rapsolja. Hjärnan behöver fett, men det ska vara bra fett. Var försiktig med socker eftersom övervikt, speciellt bukfetma och diabetes, ökar risken för att man ska drabbas av Alzheimers sjukdom, säger hon.

En studie vid Washington University School of Medicine som är gjord mellan 2007 och 2012 visar att 70 procent av USA:s invånare är överviktiga – eller lider av fetma. Miia Kivipelto har precis kommit hem från New York där hon presenterade resultatet av Finger-studien. Det var en lyckad resa som visade på att intresset för att stoppa epidemin av demenssjukdomar är stort över hela världen.

– De kommer att göra en egen studie enligt vår modell kring livsstilsfaktorer och Alzheimers sjukdom. USA har ännu större problem än vad vi har med till exempel fetma och diabetes. Jag tycker att det både är spännande och roligt att de vill ha hjälp från oss, säger hon och berättar att hon även har varit i kontakt med forskare i bland annat Kina och Singapore som också vill använda studien som underlag till deras forskning.

Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Göteborgs universitet, sitter i Alzheimerfondens vetenskapliga råd tillsammans med Miia Kivipelto. Varje år väljer de ut – och bedömer – ansökningar kring forskning som rör Alzheimers sjukdom.

– Det är otroligt spännande. Alla ansökningar håller alltid mycket hög kvalitet. Men tyvärrkan vi inte bevilja alla projekt bidrag eftersom det inte finns tillräckligt med pengar. Det är synd eftersom vi kanske säger nej till forskningsprojekt som kan hjälpa oss att ta reda på mer om Alzheimers sjukdom, säger han.

Henrik Zetterberg vill samtidigt passa på att lyfta fram Alzheimerfonden och deras hårda arbete med att få in pengar som kan stödja forskning för att lösa gåtan kring Alzheimers sjukdom. Han betonar att deras bidrag till forskning kring demenssjukdomar är oroligt viktig. 

– Nästan alla pengar som de får in från privatpersoner och företag går direkt till forskning. Om man tittar tillbaka 10 till 20 år så har vi lärt oss otroligt mycket om Alzheimers sjukdom. Dessvärre har vi inte tagit fram någon ny medicin sedan 2002. Vi vet dock mycket mer om vad som händer i hjärnan i olika faser av sjukdomen och jag tror att dessa kunskaper kommer att leda till att vi snart har bättre läkemedel, men mer forskning behövs, säger han.

*Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability

 

Följ hela artikelserien om demensproblematiken, läs mer här!

 

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin